Hlavní obsah

Očkování uvadlo, vakcínu chce teď málokdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chtěl, naočkovat se už nechal. I tak by se dal popsat nezájem o očkování proti covidu. Roli patrně sehrává i fakt, že omikronová vlna podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví už dosáhla vrcholu a vláda rozvolňováním signalizuje, že se dvouleté martyrium blíží ke konci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za minulý týden zdravotníci podali denně v průměru 13 tisíc dávek, což je zlomek proti loňským rekordům. Je otázka, zda zájem oživí nová vakcína Novavax.

Té bylo objednáno 370 tisíc dávek, očkovat se jí má začít do měsíce, ale v předregistraci o ni požádalo zatím jen 8000 lidí.

Grubhoffer: Třetí dávka má smysl i při ústupu nákazy

Koronavirus

Vláda dál očkování podporuje a propaguje. „U varianty omikron se naprosto jednoznačně ukazuje, jak je očkování důležité. Pan ministr (zdravotnictví) už to také řekl. V nemocnicích je vážných případů u lidí, kteří mají třetí dávku, anebo jsou na JIP, úplné minimum. Většina hospitalizovaných jsou lidé, kteří nejsou očkovaní. Toto je přece pro každého dostatečná motivace,“ apeloval minulý týden premiér Petr Fiala (ODS), který zdůraznil, že smyslem očkování je ochrana zdraví.

Na výzvy, soudě podle statistik, ale už skoro nikdo neslyší. Počty těch, kteří si přišli teprve pro první dávku, minulý týden spadly na dosavadní minimum, kdy jich bylo méně než tisíc. Ve všední dny to bylo v průměru necelých 800 lidí.

Rekord loni v červnu

Většina z celkového množství aplikovaných dávek jsou posilující dávky. I těch ale od začátku roku dramaticky ubylo. Maximum, přes 93 tisíc posilujících dávek za den, se rozdalo 9. ledna, kdy začal omikron nabírat na síle.

Některá očkovací centra už ohlásila konec. Provoz ukončilo například bezregistrační centrum na pražském hlavním nádraží. Ke středě minulého týdne končilo očkování v obchodním centru Černý Most.

Lidé žádají i miliony za komplikace po očkování

Domácí

„Celkem tam personál podal 20 220 dávek očkování, z toho 2400 prvovakcinací. Na 1645 dávek bylo podáno dětem,“ napsali ve čtvrtek zástupci Chytré karantény na Twitteru.

Na jižní Moravě je zájem tak malý, že tam bylo minulé pondělí zrušeno očkovací centrum v kamionu na brněnském náměstí Svobody. Dramatický pokles registrují v podstatě všechna očkovací místa v regionu. Například Fakultní nemocnice Brno podávala počátkem ledna vakcínu denně až 800 lidem, minulý týden chodilo na očkování jen 200 osob za den.

Důvodů je podle zdravotníků víc. Tím nejdůležitějším je to, že mutace omikron působí pacientům mnohem menší zdravotní komplikace než delta.

Srovnání zemí EU: Dánsko vede v nakažených, ale ne v úmrtích. ČR uprostřed žebříčku

Domácí

Zástupci odborných lékařských společností však připomínají, že i omikron může způsobit komplikace, mírnější je pouze oproti deltě. Jedinou prevencí před těžkým průběhem je pouze očkování. Léky proti covidu už prodělání nemoci nezabrání, jelikož se podávají při potvrzení nemoci.

Očkování proti covidu dosud podstoupily dvě třetiny populace z 10,7 milionu obyvatel. Aspoň jednu dávku očkování dostalo 6,9 milionu obyvatel, tedy téměř 65 procent.

Desetimilionovou hranici podaných dávek překonalo Česko loni v červenci. Postupně ale zájem klesal. Nastartovala ho znovu až debata o povinném očkování pro některé profese a starší 60 let. Toto rozhodnutí Babišovy vlády ale Fialův kabinet zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám