Hlavní obsah

Očkování dvěma různými vakcínami zvyšuje pravděpodobnost vedlejších účinků

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Očkování dvěma vakcínami od různých výrobců zvyšuje pravděpodobnost vedlejších účinků. S odkazem na výzkum britských lékařů to uvedl odborný časopis The Lancet. Mezi vedlejší účinky patří nejčastěji teplota, zimnice, únava či bolest hlavy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vedlejší účinky se podobají těm, které se mohou projevit u jedinců naočkovaných jednou látkou. Kombinací vakcín však vzrůstá pravděpodobnost, že se u naočkované osoby projeví. „Netrvají dlouho a žádná jiná rizika nehrozí,“ napsal časopis.

„Jedná se o běžné reakce, které se po očkování mohou projevit. V případě mixování vakcín se akorát projevují častěji, a to jak u mírných, tak u středně závažných příznaků – rychle však odezněly,“ uvedl šéf výzkumu, vakcinolog Matthew Snape z Oxfordské univerzity.

Předbíhat při očkování není podle policie trestné

Domácí

Studie se zúčastnilo 830 dospělých lidí ve věku 50+, kteří byli očkováni vakcínami od firem AstraZeneca a Pfizer, někteří dostali obě látky, někteří jen jednu.

Zvýšena teplota se ve výrazně větší míře projevila u skupiny, která dostala po jedné dávce od AstraZeneky a Pfizeru. Nejhůře v tomto směru dopadla kombinace první dávky Pfizeru a druhé AstraZeneky, zvýšená teplota se takto projevila hned u 41 procent lidí. Nejlépe dopadla skupina s oběma dávkami od AstraZeneky (10 procent lidí). Hospitalizace nebyla nutná u žádného dobrovolníka.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

„Podobné údaje jsme pozorovali také v případě zimnic, únavy, bolestí hlavy, bolesti kloubů, malátnosti a bolesti svalů,“ stojí v závěru výzkumu.

Lékaři doporučili na vedlejší účinky využít léčivo acetaminofen, v Česku spíš známé pod názvem paracetamol.

Za týden přibylo šest podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám