Hlavní obsah

Očkovací centrum na Vyšehradě se plní, fronty bez registrace jsou zatím jen na hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I tento týden, kdy začala platit přísnější omezení pro neočkované, plní lidé očkovací centra v Praze a často stojí i několikahodinové fronty. Očkovací centrum v Kongresovém centru na Vyšehradě bylo ještě o víkendu prázdné, ale začíná se také plnit. S čekací dobou kolem jedné hodiny přitom stále patří k nejméně vytíženým centrům, kde se dá naočkovat bez předchozí registrace.

Ještě minulý týden bylo očkovací centrum na Vyšehradě bez front. Pořád má ale nejkratší čekací dobuVideo: Novinky

 
Článek

V úterý se na Vyšehradě začala tvořit delší fronta ještě před otevřením.

„O centru jsme se dozvěděli z televize. My jsme byli s dcerou objednaní na druhou dávku na Bulovku, ale nevyšlo nám to časově, tak jsme šli sem bez registrace,“ řekl Novinkám muž, který ve frontě na vakcínu čekal s dcerou už půl hodiny.

Fronta na čtyři hodiny. Zvýšený zájem o očkování pokračuje

Koronavirus
Foto: Novinky

Před očkovacím centrem na Vyšehradě se v úterý vytvořila zhruba hodinová fronta

„Jdu na třetí dávku, přišel jsem bez registrace. Ve frontě stojím už 45 minut, všude je to stejný,“ zoufal si další, postarší muž bez registrace a zlobil se, že dnes už si člověk bez počítače nekoupí ani rohlík.

Další muž pak přiznal, že na Vyšehrad přišel, protože předpokládal, že tu bude nejmenší fronta: „Ve frontě stojím asi 15 minut, tuším, že to bude ještě tak na 20 až 30 minut. Jdu na první dávku. Šel jsem sem, protože jsem tušil, že tady bude nejmíň lidí, obchoďáky bývají dost plné.”

Vláda zvažuje povinné očkování pro seniory a vybrané profese

Domácí

Zvýšený zájem o očkovací centrum na Vyšehradě potvrzuje i zdejší koordinátorka Nikola Melicharová. „Na začátku jsme očkovali takových 150 až 200 lidí denně. Lidé chodili spíše na hlavní nádraží a Chodov. Od pondělí se zde začaly tvořit fronty,“ zmínila s tím, že na vakcínu se zde nyní tvoří přibližně hodinová fronta.

Foto: Novinky

V očkovacím centru na Vyšehradě se mohou lidé naočkovat vakcínou Pfizer nebo jednodávkovou vakcínou Janssen.

„Převážně sem chodí bez registrace na první dávku lidé, kteří se nechtěli očkovat, ale teď je stát svým způsobem donutil, aby mohli normálně fungovat,” dodala.

Kvůli zvýšenému zájmu také v centru rozšířili provozní dobu. „Teď jsme nově otevřeli od pátku do neděle od 8 do 20, takže je možnost očkovat celý den. Od pondělí do čtvrtka máme osmihodinové směny,“ vysvětlila Melicharová s tím, že předpokládají, že v rozšířeném provozu zvládnou naočkovat až 1200 lidí za den.

Proč drží Portugalci covid na uzdě? Neslibovali tečku

Zahraniční

Očkovací centrum na Vyšehradě se otevřelo začátkem dubna. V srpnu zde začali očkovat i bez předchozí registrace. Od konce září přešel provoz centra od města pod společnost Medicon, která se na provozu podílí od jeho vzniku, a přesunul se ke vchodu 8 na boční straně Kongresového centra. Kromě dvoudávkové vakcíny Pfizer je zde možné se nechat naočkovat i jednodávkovou vakcínou Janssen.

Reklama

Výběr článků

Načítám