Hlavní obsah

K očkování Novavaxem se registrovaly první tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K očkování proti nemoci covid-19 vakcínou od společnosti Novavax se zatím registrovalo téměř 5000 lidí, sdělil v úterý večer mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Předběžná registrace začala v úterý ráno, očkování začne koncem února. Vakcína, která by podle odborníků mohla oslovit i „odmítače“ očkování proti covidu, je určená pro dosud neočkované starší 18 let.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by si jí mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín. Odhaduje, že očkování Novavaxem by mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

Předregistrace ukáže zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Novavax mění hru. Může oslovit odmítače

Koronavirus

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Vakcíny se aplikují dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat.

V Česku se s očkováním proti covidu-19 začalo 27. prosince 2020. Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent aplikovaných dávek v Česku. Je také jednou ze dvou, jimiž se lidé přeočkovávají.

Zájemci o očkování vakcínou Novavax se mohou od úterý předběžně registrovat

Domácí

V Česku se dosud používaly vakcíny od čtyř výrobců: kromě Comirnaty od Pfizeru to je Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca) a jednodávková Janssen od firmy Johnson & Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám