Hlavní obsah

Neočkovaní od 18 let si testy zaplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí se musí lidé připravit na několik změn. Dot­knou se především neočkovaných proti covidu. Resort zdravotnictví tak reaguje na rychle se zhoršující koronavirová čísla a upravuje režim testování.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zkrátí se platnost testů a pro řadu lidí skončí možnost nechat se zdarma otestovat.

Zpřísnění opatření dopadne od listopadu i na školy ve vybraných nejvíce zasažených okresech a v celé zemi pak na neočkované učitele.

Neočkovaní kantoři ve výuce s rouškou

Ministerstvo zkrátilo platnost testů. Od pondělí mohou lidé využívat PCR test jen tři dny, antigenní maximálně 24 hodin. Četnost se přitom nijak nemění. Dál hradí pojišťovny jeden preventivní AG test týdně a dva PCR testy měsíčně, jsou-li určené pro volnočasové aktivity.

„Netýká se to testů, které indikuje lékař nebo hygienická stanice v rámci kontaktů s pozitivním, tam bude samozřejmě úhrada dál zachována. Týká se to testů, které jsou nutné třeba pro návštěvu restaurací, služeb, cestování a podobně,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí

Koronavirus

Výrazně se však zúží počet těch, kteří na ně budou mít dál bezplatně nárok. Ve výčtu jsou děti i mladiství do 18 let nebo lidé, kteří se nemohou ze zdravotních důvodů očkovat. Nadále mají nárok i plně očkovaní a ti, kteří za sebou mají zatím jen první dávku. Vojtěch upřesnil, že opatření se nedotkne ani klientů a neočkovaného personálu v domovech pro seniory a dalších sociál­ních zařízeních.

Ceny testů zůstanou u PCR zastropované na 814 korunách, antigenní test na 201 korunách. Několik změn platí už od tohoto týdne. V karanténě lidé nestráví 14 dní, ale pouze týden, pokud mají negativní PCR test a jsou bez dalších příznaků.

Očkování nakonec stejně bude povinné, motivací mohou být peníze, tvrdí Kubek

Koronavirus

Povinné je od 25. října také nošení respirátorů ve vnitřních prostorách. I na pracovišti, kde je neměnný kolektiv, což dosud nebylo potřeba. „Respirátor máte vždy, pokud je některý z vašich kolegů k vám blíž než 1,5 metru,“ vysvětlil Vojtěch.

Povinnost se za určitých podmínek netýká třeba řidičů hromadné dopravy, pracovníků IZS nebo účastníků soudního řízení. Za ignorování opatření hrozí na místě pokuta až 10 tisíc korun. Nutný je respirátor i na hromadných akcích, bez ohledu na počet účastníků. Děti do 12 let od listopadu prokazovat bezinfekčnost nemusí, dosud se to týkalo jen předškolních dětí do šesti let.

Všichni učitelé, kteří nejsou očkovaní, musí mít od listopadu nasazený respirátor či nanoroušku i při výuce. A je jedno, zda jde o region s vysokým počtem nakažených, nebo nikoliv. Dětí se povinnost netýká. Ty musí mít ochranu úst a nosu dál jen ve společných prostorách, jako jsou šatny nebo chodby.

Válek: Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let

Domácí

„S Adamem Vojtěchem jsme se dohodli, že žáci nebudou mít ve třídách respirátory a zároveň že neočkovaní učitelé je budou muset mít i po dobu výuky,“ oznámil minulý týden ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Tam, kde se nejvíce šíří covid, čeká školy plošné testování žáků i pracovníků. Podstoupit test musí ti, kteří nemají, jak jinak doložit bezinfekčnost. Ať už dokladem o prodělané nemoci v posledním půlroce, ukončeném očkování, nebo platným negativním testem odjinud.

Testovat budou 1. listopadu v osmi okresech: České Budějovice (503), Prachatice (392), Brno-venkov (471), Přerov (346), Prostějov (558), Opava (408), Ostrava-město (509), Karviná (347). Rozhodla o tom hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Přehledně: Respirátory v práci

Koronavirus

Klíčové je překročení 300 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. V této situaci je ale už mnohem víc okresů. Jen v Olomouckém kraji je to Šumperk s incidencí 421 nebo Olomoucko s 401 případy. Hranici tří set překročily také například okresy Frýdek-Místek (370), Vsetín (366), Strakonice (362), Brno-město (426), Blansko (362) nebo Praha (329). Druhé kolo plošného testování se uskuteční až příští pondělí 8. listopadu a lze předpokládat, že se výčet zasažených oblastí rozšíří.

„Hlavní hygienička o tom rozhodne v neděli navečer. Pak to zveřejníme na webu,“ upřesnil postup mluvčí ministerstva Daniel Köppl. Informaci totiž potřebuje ministerstvo školství i ředitelé škol vědět aspoň s týdenním předstihem.

Reklama

Výběr článků

Načítám