Hlavní obsah

Německo prodlouží omezení cest z oblastí s mutacemi včetně Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Přísná omezení pro cestující z oblastí s nebezpečnými mutacemi koronaviru by měla platit do začátku března, napsal server týdeníku Der Spiegel s odvoláním na zdroje z německé vlády. Ministr zdravotnictví Jens Spahn měl v pondělí večer v této souvislosti zaslat ostatním členům kabinetu odpovídající návrh vládního nařízení.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ministr Jens Spahn

Článek

Spahnův návrh se týká nařízení, které zakazuje leteckým, autobusovým či železničním dopravcům přepravovat cestující z oblastí s mutacemi. Výjimku mají dopravci jen pro občany Německa a pasažéry, kteří mají v Německu nahlášen pobyt. Ministr zdravotnictví v návrhu stanovuje, že omezení vstupu do Německa je „nutné“ na dalších 14 dní, tedy do 3. března.

Na hranicích v Rozvadově je osmikilometrová fronta, němečtí průmyslníci si zoufají

Koronavirus

V návrhu Spahn píše, že počty nakažených v Německu lehce klesají, avšak „těžce vydobytý pokrok posledních několika týdnů“ by neměl být ohrožen „nekontrolovaným šířením virových variant“. Proto je podle něj nutné omezit vstup pohybem cestování z oblastí variant virů.

Německo zahrnulo do oblastí s vysoce nebezpečnými mutace v neděli také Českou republiku, na seznamu se nachází dále Velká Británie, Portugalsko, Rakousko, Jižní Afrika či Brazílie.

Stovky řidičů kamiónů vzaly útokem covidový stan v Rozvadově, ve frontě stáli hodiny

Domácí

Na základě německého nařízení zrušili dopravci přeshraniční železniční spoje mezi Německem a Českem. Učinily tak mimo jiné České dráhy, německé dráhy DB či společnost GW Train Regio.

Z půl milionu testů jen 211 nakažených, hlásí rakouské školy

Koronavirus

V Německu platí ještě celostátní karanténní nařízení, ze kterého vycházejí regionální úpravy jednotlivých spolkových zemí. V případě Saska a Bavorska, tedy obou německých spolkových zemí hraničících s Českem, je platnost místních karanténních nařízení prozatím stanovena shodně do 7. března, tedy do současného konce celoněmecké karantény. I u těchto pravidel je ovšem nutné počítat s prodloužením.

Reklama

Výběr článků

Načítám