Hlavní obsah

Němci se bojí francouzského regionu Moselle stejně jako Česka, kontroly na hranice ale neposílají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo zařadilo na seznam vysoce rizikových zemí francouzský departament Moselle. Od úterý tak je ztížen příjezd z této části Francie do Německa, píše server Tagesschau.de. Lidé přijíždějící z této oblasti budou muset mít test, který není starší 48 hodin, akceptován je i antigenní test. Kontroly však budou pouze namátkové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aerolinky, stejně jako autobusové společnosti či vlaky již nesmějí přepravovat cestující z Mosely do Německa. Výjimku mají němečtí občané a cizinci žijící v Německu. Rovněž by neměla být narušena přeprava zboží.

Německo prodlouží restrikce pro cestování z Česka do 17. března

Koronavirus

Navzdory tomu, že je departament zařazen na stejný seznam jako například Česko či Tyrolsko, na hranicích departamentu Moselle a spolkové země Sársko a Porýní-Falc nebudou přítomny policejní hlídky, napsala agentura DPA. „V této souvislosti nejsou hraniční kontroly dosud diskutovány,“ řekl ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: Mapy.cz

Francouzský region Moselle

Podobně se vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová s tím, že o kontroly na hranicích s Českem výslovně žádalo Bavorsko a Sasko a v případě Tyrolska o to požádalo Bavorsko.

To už stačilo! Seehofer se ohradil proti kritice Bruselu za kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune uvedl, že tohoto rozhodnutí Německa lituje. V Moselle byla zpřísněna opatření v boji proti koronaviru. Jean Rottner, šéf francouzského regionu Grand Est to označil za „brutální“ a „jednostranný“ krok. „V posledních několika dnech měl člověk spíše dojem plodné spolupráce s německými úřady,“ řekl vysílací stanici Franceinfo.

V posledních týdnech se v departamentu Moselle razantně zvýšil výskyt mutací koronaviru. Podle Jeana Castexa je 60 procent nakažených infikováno jihoafrickou mutací.

Reklama

Výběr článků

Načítám