Hlavní obsah

Nejčernější polský scénář: 800 tisíc nákaz denně

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní statistiky nově infikovaných koronavirem v Polsku pokořují rekordy. Delší dobu se pohybovaly od 30 do 40 tisíc, ve středu se ale vyhouply až na více než 53 tisíc nakažených denně.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Testy na koronavirus

Článek

Virolog Tomasz Wasik ze Slezské univerzity v Katovicích však v pondělí v TVN upozornil, že reálná čísla o přibývajících infekcích jsou ve skutečnosti několikanásobně vyšší. S odvoláním na zkoumání a analýzy odborníků zdůraznil, že omikron se v Polsku šíří šíleným nekontrolovaným tempem a že už brzy bude v zemi denně od 350 do 800 tisíc případů.

„Omikron je neuvěřitelně nakažlivý. Do poloviny března s ním přijdou do kontaktu všichni obyvatelé Polska (přes 38 milionů lidí). Na základě analýz evropských i polských institucí s 95procentní pravděpodobností bude denně v Polsku přibývat až do 800 tisíc nově infikovaných,“ uvedl Wasik.

Francie hlásí rekord v počtu nakažených

Koronavirus

„Pandemická situace v zemi se bude den po dni zhoršovat, proto další dávky vakcín proti koronaviru budou nevyhnutelné,“ uvedl Tomasz Karadula, virolog z Univerzitní nemocnice v Lodži.

„Před těžkým průběhem onemocnění a hospitalizací může až 90 procent obyvatel ochránit očkování třetí dávkou vakcíny. Při očkování dvěma dávkami klesá ochrana před omikronem na 40 procent,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám