Hlavní obsah

Nedůvěra je v Česku silnější než pravidla, píše německý deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory přísnému lockdownu má Česká republika jedny z nejvyšších počtů úmrtí v souvislosti s koronavirem. Více než nákazy se ale lidé bojí finančních problémů. Těmito větami začíná článek německého deníku Süddeutsche Zeitung s titulkem Nedůvěra silnější než pravidla.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od vypuknutí pandemie byla nákaza koronavirem zjištěna u více než milionu lidí, což je desetina populace. Míra nadměrné úmrtnosti je nejvyšší od konce druhé světové války, připomíná autorka. Zmiňuje současně vysokou míru nákazy v příhraničních oblastech.

„V zemi je přitom od října omezen veřejný život. Zavřené jsou restaurace, hotely, kulturní instituce. Děti nechodí do školy. Zdravotnictví funguje nadoraz. Přesto tu je téměř 17 tisíc mrtvých a vláda, zdá se, nenachází cestu ven," píše Süddeutsche Zeitung.

Němce vytáčejí předbíhači

Koronavirus

Deník telefonicky oslovil epidemiologa Petra Smejkala, který předpokládá, že se virem nakazily nejméně dva miliony lidí, „možná dokonce čtvrtina populace“. Vysvětlení je podle něj jediné: „Lidé již nedodržují pravidla.“

Jeho názor zapadá do zjištění sociologa Daniela Prokopa a jeho týmu: V podezřelých případech se nechává testovat pouze minimum lidí a ti pozitivní buď nikoho nehlásí, nebo hlásí maximálně jednu osobu, aby se nikdo nedostal do problémů.

„Chybí motivace,“ říká Prokop. Jednoduše: peníze. Dokonce i 5000 korun (asi 190 eur) jako příspěvek na karanténu by významně zvýšil ochotu se testovat, říká Prokop.

První vakcína AstraZeneca dorazí zítra, očkování začne od pondělí

Koronavirus

„Lidé se podle všeho obávají více než nemoci finančních potíží, které se stávají existenční hrozbou pro stále více Čechů. Protože náhrada mzdy chybí nebo je příliš nízká při beztak velmi nízkých mzdách ve srovnání s průměrem EU," píše německý deník.

„Virus se šíří na pracovišti,“ říká Prokop. Pokud máte jednou pandemii, zkuste ji udržet. Český trh práce navíc nabízí relativně málo možností pro práci z domova. V průmyslu nebo zpracovatelských odvětvích nemůžete pracovat z domova.

Britové rozjíždějí odvážný pokus. Chtějí vakcíny míchat

Koronavirus

Opozice problém rozpoznala. Nejen, že chce zastavit pandemii, ale také chce vyhrát parlamentní volby v říjnu. A v současné době má dobrou šanci. Popularita vládnoucí strany ANO premiéra Andreje Babiše výrazně poklesla. Dotahuje ji druhá nejpopulárnější strana levicových liberálních Pirátů.

Podle epidemiologa Smejkala chybí Česku instituce jako má Německo, a to Institut Roberta Kocha. Ústřední organizace, která by měla důvěru. „Od září je v úřadě už třetí ministr zdravotnictví, a i tento dětský lékař z Brna jedná stále více bezmocně a zmatečnými vyjádřeními posiluje popírače korony,“ pokračuje Süddeutsche Zeitung.

EU při nákupu vakcín chybovala, přiznala von der Leyenová

Evropa

„Fatálním způsobem tak roste vzájemná nedůvěra. Nedůvěra občanů v jejich vládu - a naopak. Tak byly koronavirové programy pomoci odmítány i se zdůvodněním, že vedou jen k tomu, že občané stát využívají. A ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal strhnout k výroku, že je přece nespravedlivé vyplácet pomoc nemocným s covidem, ale nikoli pacientům s leukémií,“ píše deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám