Hlavní obsah

Nanoroušky z Vietnamu prověřuje obchodní inspekce

Právo, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) se zabývá podněty na údajné nanoroušky, u nichž Technická univerzita v Liberci při nedávných testech odhalila, že neobsahují žádnou nanovlákennou textilii. Češi si tyto výrobky z Vietnamu, které údajně mají nabízet speciální ochranu srovnatelnou právě s nanotechnologií, mohou i nadále pořídit na e-shopech či v lékárnách.

Foto: ČR průmyslu nanotechnologického Asociace, ČTK

Při testu šesti vybraných typů roušek tři typy dovezené z Asie nanotextilii neobsahovaly: TNG rouška 3-vrstvá, VINATEX Fabric Mask a SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLabTM.

Článek

„Evidujeme podněty a zabýváme se jimi. Pokud zjistíme užití nekalé obchodní praktiky, lze uložit sankci,“ sdělil Právu mluvčí inspekce Jiří Fröhlich s tím, že si ČOI vyžádala výsledky testování od liberecké univerzity.

Liberečtí vědci testováním přišli na to, že „nano“ nejsou roušky značky TNG, jejichž dodavatelem v Česku je společnost Remoska, výrobky Vinatex Fabric Mask (dodavatel Eurovina Travel) a Smart Shield PRO MASK YDHG RespiLabTM, které distribuuje ostravská firma Umbrellaine 2010.

Remoska se proti výsledkům testu ohradila a prohlásila, že je proti ní vedena kampaň a konkurenční boj. „Materiál, z kterého jsou tyto roušky vyrobeny, sice neobsahuje nanovlákna ani nanočástice, ale díky použité technologii výroby NANO YARN vykazuje svrchní tkanina roušky podobné vlastnosti jako nanofiltr, který zachytí částice v řádech nanometrů,“ hájí funkčnost dovezených výrobků ředitel firmy Petr Vaněček.

Nanoroušky z Brna měly hubit viry, teď firma dostala pokutu

Domácí

Firma podle jeho vyjádření pro Lidové noviny (LN) disponuje certifikáty od dodavatele, které potvrzují kvalitu a funkčnost výrobku. „My jako dovozce jsme si navíc nechali strukturu tkaniny TNG již v dubnu prověřit Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové, která ve svém posudku uvedla, že ´Testovaná tkanina se chová jako jakýsi nano filtr, který je schopen zachytit částice v řádech stovek nanometrů a více. Lze konstatovat, že svrchní zkoumaná tkanina je schopna zachytit částice v řádech nanometrů a vykazuje vlastnosti/účinky podobné jako nanomateriál´," dodal Vaněček.

Vaněček zároveň odkazuje na dřívější vyjádření obchodní inspekce, podle nějž v Česku není žádná akreditovaná laboratoř na problematiku nanovláken a nanomateriálů. Není jím tedy, jak tvrdí, ani Technická univerzita v Liberci, která výrobky zkoumala.

Pozor na dovážené nanomateriály. Může to být podfuk

Koronavirus

Mluvčí ČOI Fröhlich nicméně Právu sdělil, že se inspekci ozvalo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) s tím, že má certifikaci, a je tedy možné využít jeho služeb. Někteří prodejci mezitím dál roušky nabízejí, upozornily LN.

Reklama

Výběr článků

Načítám