Hlavní obsah

Na zájmové dětské kroužky test většinou není nutný

K ukončení testování ve školách se vážou povinnosti rodičů zajistit dětem testy na oficiálních místech pro volnočasové aktivity. Avšak nejspíš nebudou povětšinou nutné ani ty, protože podle současných pravidel není zapotřebí test do kroužků při počtu 20 dětí a méně. A provozovatelé se tomu přizpůsobili.

Foto: Petra Hajská

V případě větších hudebnch těles potvrzení o bezinfekčnosti nutné je.

Článek

„My jsme všechny naše kroužky nastavili pod 20 osob. Potíž je, když jsou třeba větší hudební tělesa. Tam už osvědčení o bezinfekčnosti je potřeba. Ale takových hromadných hudebních aktivit máme poměrně málo,“ řekl Právu předseda Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže a ředitel Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy Libor Bezděk.

Stejně hovořila i Květa Štěrbová, ředitelka pobočky organizace Kroužky pro východní Čechy. „Naše kroužky se pohybují ve skupinách po deseti dětech. A také spolupracujeme napřímo s partnerskými mateřskými a základními školami, takže zachováváme i skupinovou homogenitu škol,“ řekla Právu.

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

Věda a školy

Bude zapotřebí jedno osvědčení

Dosud stačilo pro jakékoliv volnočasové aktivity čestné prohlášení, že dítě podstoupilo test ve škole. Test ze školy má platnost sedm dnů. Testování ve školách však skončí už dnes.

Pro kulturní aktivity, návštěvy restaurací, zámků a na kroužky, kde skupiny přesahují dvacet osob, bude zapotřebí jedno z osvědčení o bezinfek­čnosti. Buď doklad o očkování, na který mohou dosáhnout zatím pouze děti od 12 let, anebo potvrzení o prodělaném covidu maximálně 180 dní staré.

Testování ve školách skončí

Domácí

Další možností je potvrzení z oficiálního testovacího místa o negativním testu PCR, který má platnost sedm dní, anebo o negativním antigenním testu, s platností tří dnů. Uznává se i samotest provedený za online asistence zdravotníka, který k němu dodá doklad. Ten však má platnost jen 24 hodin. To využijí zejména rodiče, pro něž jsou testovací místa nedostupná. Jejich síť je totiž stále omezená a soustředí se jen na větší města.

Nejisté bazény

Nejasná je zatím situace kolem povinné výuky plavání, kdy školy využívají městské bazény, ale vstup do nich je podmíněn dokladem o bezinfekčnosti. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se hledá dohoda s ministerstvem zdravotnictví „aspoň pro případy, kdy se u bazénu potkávají stejné třídy a homogenita je tam relativně zachována“.

Reklama

Výběr článků

Načítám