Hlavní obsah

Muž se infikoval čtyřikrát, poslední nápor nemoci nepřežil

Právo, nek

Sporadicky se objevují zprávy, že někteří lidé se opakovaně infikovali koronavirem. Bostonská nemocnice však ohlásila případ 45letého muže, který měl dokonce tři recidivy. Když onemocněl počtvrté, zemřel.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Jeho boj s nemocí covid-19 trvající celkem pět měsíců byl pro pacienta vyčerpávající, protože trpěl těžkou poruchou imunity. Nakonec nepomohla ani léčba, kterou lékaři označují za „agresivní“.

Případ, o němž informoval New England Journal of Medicine, tak potvrdil varování zdravotníků, že zejména lidé se sníženou imunitou by v době koronavirové epidemie měli vycházet z domu jen v nejnutnějších případech. Zmíněný pacient trpěl tzv. antifosfolipidovým syndromem (APS), což je autoimunní porucha, která se projevuje uzávěry tepen a žil.

Střídání pozitivních a negativních testů

Takoví pacienti musí užívat léky na ředění krve nebo malé dávky aspirinu. Muž měl také problémy s tzv. difúzním al­veolárním krvácením, které může vyústit mj. do respiračního selhání nebo selhání ledvin.

V jihlavské nemocnici zemřela na covid sestřička, chystá se sbírka

Domácí

Při prvním nakažení přišel pacient do nemocnice, načež test ihned odhalil přítomnost koronaviru v těle. Následovala pětidenní kúra remdesivirem, ale lékaři muži také zvýšili dávky jeho běžných léků, aby nenastalo krvácení do plic.

Pátý den byl z nemocnice propuštěn, ale zlepšený stav netrval dlouho. Ještě třikrát poté musel být znova hospitalizován, mj. kvůli bolestem břicha, dýchacím potížím a celkové únavě. Negativní testy střídaly pozitivní, opakovala se léčba remdesivirem a při poslední hospitalizaci museli lékaři pacienta napojit i na plicní ventilátor.

Virová nálož ale byla u muže téměř stejně vysoká jako při předchozích nakaženích. V plicích se mu navíc vyvinula plísňová infekce. Navzdory terapii remdesivirem a léky proti mykóze pacient 154 dní po prvním pozitivním testu zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám