Hlavní obsah

V jihlavské nemocnici zemřela na covid sestřička, chystá se sbírka

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla rok před čtyřicítkou a byla zdravá. To se říká o zdravotní sestře z jihlavské nemocnice, s níž se ve středu definitivně rozloučili známí a blízcí. Minulý týden zemřela v nemocnici, kde pracovala už od maturity, s diagnózou covid-19.

Foto: Mapy.cz

Jihlavská nemocnice.

Článek

Pro všechny to byl šok. „Byla určitě nejmladší z 85 lidí, kteří tu s covidem umřeli. A zemřela na covid, neměla přidružené nemoci,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Maminka dnes sedmileté holčičky pracovala v jihlavské nemocnici od roku 2001 s přestávkou na mateřskou dovolenou. Z té se vrátila před třemi lety.

„Měla estetické cítění, které bylo vidět na tom, jak si zařídila domeček a upravila si zahradu kolem domu. Z legrace jsme jí říkali, že by se tím měla živit. Vyráběla vánoční dekorace a věnce na malé vesnické trhy a vždycky nám krásně a vkusně vyzdobila oddělení,“ vzpomínají nejen z oddělení traumatologie na kolegyni, která měla stejně precizní přístup i k péči o pacienty, a ti jí za to byli vděční. Usměvavá kamarádka nakonec sama potřebovala pomoc kolegů, jejich úsilí pro boj se smrtí ale nakonec nestačilo.

Nemocnice nyní spolu s domovskou obcí oblíbené sestřičky a jejími kolegyněmi řeší, kdo bude vyhlašovatelem veřejné finanční sbírky na pomoc pozůstalé rodině. Nápad se totiž spontánně zrodil hned na několika místech.

„Finální diagnózu neznám, ale tento věk je v tomto ohledu stále výjimečný,“ řekl Právu ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice v Jihlavě Jiří Kos. Jak doplnil, z 324 lidí, kteří od počátku pandemie v důsledku této nemoci zemřeli, by na spočítání takto mladých lidí stačily prsty jedné ruky. I když začíná být početná skupina ve věku 55+, ve statistice stále převažují lidé od 70 let výš. I o nich se ale mluví jako o obětech pandemie.

Polská zpěvačka má covid za výmysl, lidé jí i přes stovky mrtvých denně věří

Evropa

„Křivka úmrtnosti ještě na jaře zhruba kopírovala křivku přirozených úmrtí. Najednou koncem září ale v porovnání s přirozeným úbytkem začala stoupat. Myslím, že je to tím, že pokud se k přirozeným problémům připojí covid, umírají lidé dřív. Během jednoho, dvou měsíců nyní umřeli lidé, kteří ještě aspoň pár měsíců žít mohli. Organismus vyčerpaný bojem se základní nemocí už další zápas nezvládne. Covid je urychlovač úmrtí,“ uvedl hygienik.

Na informaci, že mladá žena byla podle všeho jinak zdravá, to prý nic nemění. „Je to otázka imunitní kondice. Proč je ten který člověk vnímavější, může být podmíněno i geneticky a těžko to dohledávat,“ připomněl Kos zrádnost virové nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám