Hlavní obsah

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Právo, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína od firmy AstraZeneca by mohla být schválena ještě v lednu a následně dorazit i do Česka. A mohly by ji používat i ordinace praktických lékařů, informoval v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Od firmy AstraZeneca má přitom Česko objednáno nejvíc dávek.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca

Článek

„To je vakcína, kterou může použít praktický lékař. Až se sem dostane, bude to velká pomoc. Umožní otevřít více než pět tisíc očkovacích míst u praktických lékařů,“ uvedl Blatný.

Podle ministra mají zájem se do vakcinace zapojit někteří ambulantní specialisté a zubaři. Podle odhadů se v ordinacích bude očkovat nejdřív v březnu. Někteří lékaři z ordinací se podle Blatného nabídli, že pomohou očkovat i ve zřízených velkokapacitních centrech.

Britové už očkují vakcínou AstraZeneca, EU ji schválí nejdřív v únoru

Evropa

Česko podle něj jedná o dalším milionu dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Tato vakcína byla pro použití v EU schválena jako první. Očkovat se v EU také může látkou společnosti Moderna. Ta by měla být k dispozici podle dostupných informací asi 22. ledna. Zatím se počítá se 20 tisíci dávkami ve dvou dodávkách.

Zkouška registru

Blatný také avizoval, že před spuštěním registračního systému na očkování proti covidu pro osmdesátileté, který má začít fungovat v polovině ledna, bude zkušební provoz. Reagoval tak na požadavky krajů.

„Bude to model, který si budou moci všichni proklikat,“ řekl Blatný. Podle něj při registraci nejstarší skupiny nebude nutné vyplňovat podrobnější údaje, protože do skupiny pro očkování s nejvyšší prioritou spadají už jen kvůli věku.

Vakcinace v Německu stále nenabrala dech

Zahraniční

Ministr uvedl, že všechny přihlášené systém nejdřív za­registruje, ale termín jim přidělí až tehdy, když budou proočkovaní zdravotníci a lidé v domovech. Ostatní populace, zejména senioři nad 65 let, chronicky nemocní a vybrané profese, se budou moci registrovat od února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám