Hlavní obsah

Lékařka: Covid zdevastoval i plíce v dobré kondici

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leckdo stále ještě zpochybňuje, co všechno umí s lidským tělem udělat covid-19. Klára Neureutterová, primářka Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN, které prošlo pod rukama 1600 těl včetně obětí covidu, má jasno. Právu popsala, jak vypadaly orgány napadené koronavirem: s tak oteklými plícemi lidé už dýchat nedokázali.

Foto: archiv

Primářka Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN Klára Neureutterová

Článek

Jak vypadají plíce covidových obětí?

Běžně plíce váží 300 až 400 gramů, plíce covidových obětí vážily zhruba 1200 gramů, byl na nich vidět výrazný otok. Když to vidíte, už se nedivíte, že ti lidé nemohli vůbec dýchat. Na výměnu plynů zbýval strašně malý prostor.

Na váš stůl se dostanou zemřelí jinde než v nemocnici, u nichž není zřejmá příčina úmrtí. O jaké lidi v souvislosti s covidem-19 šlo?

Ze začátku jsme pitvali s covidem zemřelé víceméně jen seniory, kteří měli predispozice k těžkému průběhu onemocnění. Byli obézní, měli cukrovku, chronické nemoci. Jenomže pak se i nám začala věková hranice snižovat.

Budu pečovat jen o očkované pacienty, oznámil lékař z Hannoveru

Koronavirus

Pitvala jsem oběti covidu stejně staré, jako jsem já, tedy kolem 35 let. Nejmladšímu bylo dokonce 24 let. Někdy byli obézní, ale pitvala jsem i těla lidí v dobré kondici, u nichž byl takový konec velmi překvapivý. A to i mě osobně vyděsilo. Jakmile tedy mohli zdravotníci na očkování, neváhali jsme ani vteřinu.

Kolik nejasných úmrtí, u nichž se následně prokázal covid-19, jste na vašem pracovišti pitvala?

Těla covidových pacientů se dostávají spíš k patologům (pitvy zemřelých ve zdravotnických zařízeních, spíše kontrolní a diagnostická činnost – pozn. red.) než k soudním lékařům.

Praktici znovu zkusí přesvědčit důchodce k očkování. Za čtyři stovky, zvažuje vláda

Domácí

K nám míří těla lidí, kteří zemřeli doma, na ulici, v lese. Za letošní rok jsme měli na stole zhruba třicet pacientů, u kterých PCR test postmortálně prokázal covid-19.

Provádíme dva druhy pitev: zdravotnické, které indikuje prohlížející lékař, a soudní, které nařídí orgány činné v trestním řízení kvůli nejasným okolnostem úmrtí. Těch bývá procentuálně méně.

Nikdy se virus ze zemřelého na lékaře nepřenesl?

Jakmile je tam podezření na vysoce infekční chorobu, například tuberkulózu nebo v posledních dvou letech na covid, pracuje se ve zpřísněných ochranných prostředcích. Běžně pracujeme v rouškách, takže pak jsme reagovali vyšší ochranou.

Nicméně nikdy k nákaze posmrtně nedošlo. Sleduji odborné zprávy, ale ani v zahraničí, podle toho, co vím, se přenos viru postmortálně nestal. Spíš jde o to, že tuto obavu nikdo zatím nedokázal vyvrátit.

Setkala jste se za 1,5 roku ve funkci s případy, kdy se lidé rozhodli kvůli covidu ukončit svůj život?

Ano, vybavuji si případ, kdy jsme se právě o nákaze dozvěděli přímo z dopisu na rozloučenou. Šlo o muže, který zjistil, že je covid pozitivní. Zda to byl hlavní důvod, proč se rozhodl ukončit život, samozřejmě nevím, ale byl to senior, který žil sám a trpěl i dalšími nemocemi, takže v dopise popsal obavu z bolestivé smrti.

Průkopnická léčba zjizvených plic po covidu: infuze vlastní krve

Koronavirus

Opakovaně jsme se také setkali se sebevraždami mladších lidí, kdy v dopise na rozloučenou vysvětlili svůj dobrovolný odchod ze světa kvůli existenčním nebo finančním problémům spojeným s pandemickou situací.

Reklama

Výběr článků

Načítám