Hlavní obsah

Lék na zánět jater urychluje léčbu covidu, tvrdí kanadští vědci

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti nakažení koronavirem, kteří dostávali experimentální lék proti zánětu jater, se zbavili infekce během týdne častěji než ostatní postižení. Ukázala to studie provedená centrem pro jaterní nemoci v kanadském Torontu, o níž informoval časopis Lancet Respiratory Medicine. Studie se prováděla na 60 nakažených, kteří nebyli v nemocničním ošetření.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pegylovaný interferon lambda-1 se testuje při léčbě virové hepatitidy C a už ho dostalo přes 3000 nakažených hepatitidou. Studie naznačuje, že by mohl najít využití i proti covidu.

„Lidé, kteří dostali lék, se viru rychle zbavili. Účinek byl nejvýraznější u pacientů s nejvyšší hladinou virů. V léčené skupině jsme také zaznamenali trend k rychlejšímu zlepšování dechových příznaků,“ řekl doktor Jordan Feld, torontský expert na onemocnění jater.

Lék na revmatickou artritidu mírně snižuje úmrtnost na covid a délku léčby, tvrdí studie

Evropa

Studie se uskutečnila mezi 18. květnem a 4. zářím. Injekci 180 mikrogramů tohoto interferonu s protrahovaným účinkem dostali lidé do sedmi dnů, od chvíle, kdy se u nich projevily příznaky covidu-19 a měli pozitivní test, popřípadě do sedmi dnů od prvního pozitivního testu u bezpříznakových případů.

Studie se účastnilo 359 lidí, z nichž bylo vybráno 60. Polovina z nich dostala interferon, druhá placebo. U těch, kteří dostali experimentální lék, od třetího dne klesala virová nálož a sedmý den mělo 80 procent z nich nedetekovatelnou úroveň koronaviru SARS-CoV-2 v těle. V kontrolní skupině, která dostávala placebo, to bylo 63 procent.

Ze skupiny, která dostávala interferon, vypadl jeden účastník.

AstraZeneca má další zbraň proti covidu. Běžný lék na astma

Evropa

Ze studie plyne, že experimentální lék urychluje pokles množství viru v těle lidí s nemocí covid-19. Zvlášť výrazné je to u nakažených s vysokou počáteční virovou náloží. Z těchto lidí bylo negativních sedmý den přes 70 procent, u kontrolní skupiny jen 25 procent.

Pegylovaný interferon lambda-1 má proto podle studie potenciál předejít zhoršování stavu při covidu-19 a zkracovat dobu, kdy je v těle virus přítomen.

Jižní Korea vyvíjí vlastní léky na koronavirus, jeden může mít už v srpnu

Koronavirus

Interferony jsou bílkoviny, které regulují imunitní systém a pomáhají mu při virových nákazách. Zvyšují odolnost buněk proti virové infekci.

Patří k látkám, které se zvažovaly pro léčbu covidu-19. Jejich slabinou ale obecně je - podobně jako u jiných antivirotik - potřeba podávat je co nejdříve po zjištění nákazy. Nejlépe přímo po zjištění pozitivity.

Slováci nasadili proti covidu kontroverzní ivermektin

Evropa
Interferony lambda
Interferony lambda byly objeveny v roce 2003, patří do interferonů typu III a známé jsou čtyři. Mají podobné vlastnosti jako interferony typu I, které mají silné protivirové účinky a blokují replikaci viru. Mají ale jinou struktury a využívají jiných receptorů. Hlavně chrání epitel, a to jak v trávicím traktu, tak plicní, což je důvod jejich zkoumání při zvládání respiračních virových infekcí.
Pegylovaný interferon je opatřen molekulou polyetylenglykolu (PEG), což zlepšuje a prodlužuje účinnost těchto glykoproteinů z řady cytokinů.
Výhodou pegylovaného interferonu lambda-1 při léčbě žloutenky typu C jsou slabší vedlejší účinky, než mají interferony alfa. Studie u covidových pacientů uvedla, že vedlejší účinky byly v obou skupinách srovnatelné.
Kanadští vědci uvedli, že pegylovaný interferon lambda jasně prokázal protivirové účinky u nakažených koronavirem. Interferony typu III nastupují pomaleji a působí déle, přičemž nejsilnější je účinek po 72 hodinách od podání.
Autoři studie zmiňují, se zatím konala na malém počtu lidí, ale i tak pegylovaný interferon lambda-1 ukázal účinnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám