Hlavní obsah

Kombinace ivermektinu s remdesivirem funguje, zjistili v brněnské nemocnici

Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská nemocnice u svaté Anny podávala od prosince loňského roku pacientům s covidem-19 ivermektin. Nyní došla k závěrům, že lék je bezpečný a mohl by dobře fungovat v kombinaci s remdesivirem, který se v ČR rovněž experimentálně používá.

Foto: Petr Horník, Právo

Lék Huvemek, který obsahuje ivermektin

Článek

Tým pod vedením primáře I. interní kardionangiologické kliniky Michala Rezka podal ivermektin celkem 150 nemocným, většinou šlo o pacienty na jednotkách intenzivní péče s průměrným věkem 63 let. Žádné klinicky významné nežádoucí účinky se u nich neobjevily.

„Výsledky naší léčené skupiny potvrdily již opakovaně publikovanou dobrou toleranci léčby a zároveň naznačují možný pozitivní efekt. Léčba ivermektinem u skupiny pacientů s covidem-19 se nám z retrospektivní analýzy jeví bezpečná,“ stojí v posudku, který má Právo k dispozici. Ze skupiny pacientů léčených ivermektinem jich patnáct zemřelo.

Arenberger: Kritéria pro podávání monoklonálních protilátek budeme dále rozšiřovat

Domácí

„Pozoruhodná je skutečnost, že v našem souboru dostalo celkem 17 pacientů kombinaci remdesivir/ivermektin a ani u těchto pacientů nebyl pozorován žádný nežádoucí účinek léčby. Z těchto pacientů zemřel pouze jeden pacient na druhotnou komplikaci v době, kdy se zlepšoval z covidového zápalu plic,“ stojí v analýze.

Reich: Nechápu, proč se bojíme použít staré léky na nové nemoci

Domácí

„To je zajímavý výsledek, který stojí za případné další zkoumání a zhodnocení na větším počtu pacientů. Kombinovaná antivirotická léčba by pravděpodobně mohla mít větší účinnost u hospitalizovaných pacientů než léčba jedním preparátem,“ míní lékaři.

Klinická studie se připravuje

Rezkův tým však přiznává, že výsledky jdou obtížně interpretovat, protože nešlo o klinickou studii, která má být randomizovaná a s použitím placeba. Takovou studii nemocnice připravuje, její protokol už zaslala Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Reklama

Výběr článků

Načítám