Hlavní obsah

Kde máte respirátor? Hygienici se s policií zaměřili na restaurace na jihu Čech

– Strakonice

Několik restaurací a kavárna ve Strakonicích, jež v sobotu zkontrolovali hygienici s policisty, covidová opatření dodržují. Jen jedna kavárnice neměla respirátor, hygienici řešili věc domluvou. Problémy nebyly ani při kontrole veletrhu Vzdělání a řemeslo na českobudějovickém výstavišti. Restauracím ubyli tento týden hosté, protože platí přísnější opatření.

Foto: Petr Marek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Opatření a kontroly bezinfekčnosti se dodržují, žádné problémy nejsou. Všichni provozovatelé ví, že musí opatření kontrolovat,“ řekla Veronika Kuzdasová z písecké hygienické stanice. S kolegyní a dvěma policisty prověřili čtyři podniky ve Strakonicích. Tři z nich nabízí hostům i testy, všechny měly dezinfekci. V restauraci Plzeňka Hangár s 90 místy u stolů kontrolují potvrzení i telefonní čtečkou.

„Od pondělí trošičku pokles je, lidé si spíš volají na rozvozy, aby mohli sedět v pohodlí doma. Najde se pár rýpalů, co nás zkouší. Slušně jsem včera pánovi řekla, že mi to nemusí ukázat, pokud nechce, ale že já ho nemusím obsloužit. Zůstal a ukázal, ale zkoušel to,“ řekla servírka Andrea Valentová. V koronakrizi zachránily Hangár rozvozy, lidé si kupovali i poukazy.

Muž v břeclavské restauraci hygieniky litoval. Kontroly šly hladce

Domácí

Testy nenabízí kavárna Barmeo, kde v sobotu před polednem žádný host nebyl. Provozovatelka Pavlína Kotrchová neměla respirátor, což jí hygienici vytkli, ale nepokutovali. Kotrchová řekla, že je očkovaná a denně se testuje.

Zákazníků ubylo. „Je tady prázdno, normálně chodí lidé v sobotu na pozdější snídaně. Teď jsme museli dokonce ponížit personál. Pokles byl, ještě než přišla striktní nařízení, lidé byli vystrašení. A od pondělka to šlo okamžitě dolů,“ řekla Kotrchová. Kavárna v zimě a na jaře prodávala přes okénko a propustila všechny brigádníky.

Hosty bez testů vykážou

Až o 40 procent hostů přišel tento týden strakonický Hostinec U Města Prahy, kam běžně přijde na obědy denně 50 lidí. Vrchní řekl, že v pátek vykázal asi deset hostů, kteří neměli potvrzení. „Lidi, kteří nám sem nesou peníze, musíme vyhodit. Vláda tím straší v televizi, lidé se bojí a nejdou. A žádné kompenzace nejsou,“ řekl provozovatel Stanislav Šálek.

Zatímco jindy není v restauraci U Dudáka o sobotním poledni kam sednout, v sobotu byly plné jen asi dvě třetiny míst. Hostů se ptají na potvrzení hned u vchodu. „Ubylo zákazníků, lidé berou hodně s sebou do krabičky. Od pondělí je to znát. Ráno jsem tady měl pána (bez potvrzení), bohužel jsem ho neobsloužil,“ řekl pracovník restaurace Jiří Štér.

Různě se ke kontrolám staví hosté. Pětačtyřicetiletý Petr si k Dudákovi přišel pro kulajdu do krabičky, respirátor neměl. „Já mám opatření na háku, jsou protiústavní,“ řekl muž pracující v security. Do hospod jinak nechodí, protože nepije alkohol. Sedmadvacetiletému Jiřímu vadí, že ho ve stejné restauraci kontrolují opakovaně. „Je to otravné. Přijdete jednou, ukážete očkování a druhý den ho chtějí vidět znovu,“ řekl.

Kontrolovali také veletrh

Na veletrhu Vzdělání a řemeslo v sobotu hygienici zjistili, že pořádající výstaviště dodrželo možnou kapacitu pavilonů, kontrolovalo i respirátory. Uvedl to hygienik Daniel Krbeček. „Místo dvou velkých pavilonů otevřeli i třetí, aby měli vystavovatelé větší prostor. U každého vstupu měli aspoň dva lidi, kteří hlídali ochranu dýchacích cest, a procházeli i mezi návštěvníky. V sobotu byli všichni poctiví a respirátory měli,“ řekl Krbeček. Veletrh navštívilo předloni asi 15 000 lidí, řekla mluvčí výstaviště Michaela Čeňková. Loni se nekonal.

Za pátek zaznamenali hygienici na jihu Čech 996 nových případů koronaviru, což bylo naposledy v druhé dekádě března. Laboratoře vyšetřily PCR metodou 1638 vzorků. Hygienici teď v kraji evidují 7338 pacientů s covidem. Nejvíc se teď nákaza podle hygieniků šíří mezi aktivními dospělými.

Anketa

Přestali jste kvůli přísnějším opatřením chodit do restaurací?
Ano.
50,8 %
Ne.
33,6 %
Nechodil jsem už dříve.
15,6 %
Celkem hlasovalo 12663 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám