Hlavní obsah

Karantény paralyzují Česko. Doma dřepí už 628 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice bylo v úterý v karanténě či izolaci 628 000 lidí, což znamená každý 17. obyvatel země. Souvisí to s rekordními přírůstky nakažených kvůli variantě koronaviru omikron, která je nakažlivější, ale má obecně menší dopad na zdraví. Sílí proto hlasy, aby se zrušilo plošné testování a testovali se pouze lidé, kteří mají nějaké příznaky. Tím by se omezil i počet lidí v karanténě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„K úterý evidujeme 270 tisíc izolací a 358 tisíc karantén. V číslech jsou započítaní všichni, kteří dostali SMS, že jdou do izolace, resp. karantény, a to bez ohledu na to, jakým způsobem se do ní dostali,“ uvedl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Zdravotní ústav odhalil 88 případů nové varianty BA.2

Domácí

Kvůli karanténám nefungují některé školy a školky, což se následně projevuje například i v nemocnicích, kde chybí personál. Upozornil na to třeba jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který se vyslovil pro zrušení plošného testování.

„Jsou to maminky sestřičky, které jsou často doma se svými dětmi,“ řekl Kuba v České televizi k chybějícímu personálu nemocnic. Podle něj už společnost nemá vynakládat enormní prostředky na to, co jí nepřináší žádný prospěch.

Karanténa a izolace
Do izolace je krajskou hygienickou stanicí poslán člověk, který měl pozitivní PCR test na koronavirus. Izolace trvá pět dní.
Do karantény je hygienickou stanicí poslán člověk, který byl v kontaktu s člověkem, který měl pozitivní test na koronavirus. Týká se to nejčastěji rodiny, kolegů v práci, ale také dětí ve škole, protože tam je velmi snadné trasovat. Do karantény jde i člověk s pozitivním antigenním testem v zaměstnání. Karanténa trvá pět dní od posledního kontaktu s nakaženým.

Podobně se vyjádřil o víkendu i epidemiolog Roman Prymula, plošné testování už podle něj v této fázi epidemie při rozšíření varianty omikron nedává smysl a mělo by se zrušit.

Plošné testování nemá smysl, doba normálu se blíží, shodli se odborníci

Domácí

Podle primářky kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hany Roháčové by se měli testovat jen lidé s příznaky covidu.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) je přesvědčen, že plošné testování dál smysl má, aby nakažení nepřibývali rychle, i on ale upozornil, že v nemocnicích začíná chybět personál, který se například musí starat o své děti v karanténě.

Školy unavené z lockdownů chtějí ulevit

Domácí

Česko v posledních dnech hlásí vysoké denní přírůstky nakažených, za úterý bylo odhaleno rekordních 57 195 případů plus 9775 podezření na reinfekci.

Ve většině případů se však nákaza projevuje jen mírně nebo vůbec. Počet hospitalizovaných sice stoupá, ale zatím jen zvolna. V úterý bylo v nemocnicích 2653 lidí, z toho 213 ve vážném stavu. Do nemocničních statistik se navíc dostávají i infikovaní pacienti, kteří nejsou primárně hospitalizováni kvůli covidu.

Statistiky nemocnic: Covidový pacient je i ten, koho přivezli kvůli zlomené noze

Domácí

Kolik přesně je v karanténě dětí předškolních a mladšího školního věku, ministerstvo zdravotnictví neeviduje. Jejich rodiče pobírají ošetřovné, které činí 80 procent denního vyměřovacího základu, minimálně 400 korun na den. Na ošetřovné mají rodiče nárok, pokud je dítě v izolaci, v karanténě nebo jim školu či školku zavřela hygiena.

Nárok pozbývají, pokud školu zavře ředitel a využije k tomu dny ředitelského volna. Například opět proto, že v karanténě či doma se svými dětmi v karanténě je příliš mnoho učitelů a personálu, než aby mohla výuka probíhat. Rodiče při vyhlášeném ředitelském volnu nárok na ošetřovné nemají.

Školy mohou požádat ministerstvo školství o tzv. změnu organizace školního roku, za poslední týden tak učinilo 56 škol. Nárok na ošetřovné pak opět vzniká.

Reklama

Výběr článků

Načítám