Hlavní obsah

Plošné testování nemá smysl, doba normálu se blíží, shodli se odborníci

– Praha

Doba normálu se blíží mílovými kroky, shodli se odborníci v neděli večer v televizní debatě na CNN Prima News. Podle nich by se také mohla opatření brzy rozvolnit. A plošné testování by se mělo zrušit co nejdříve.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Prymula

Článek

„Doba normálu se blíží mílovými kroky. Zásadní opatření by se mohla rozvolnit. Teď už to není o číslech nakažených. Ve Velké Británii mají desítky tisíc nakažených, ten systém to zvládá,“ prohlásil v diskusi někdejší ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Výrazné rozvolnění podle něj přijde v březnu. Plošné testování by se mělo kvůli variantě omikron zrušit ale už nyní. „V tuto chvíli plošné testování smysl nedává,“ řekl exministr.

Válek už má jasno. Otevře restaurace neočkovaným

Koronavirus

Podle primářky kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hany Roháčové by se měli testovat jen lidé s příznaky covidu.

Roháčová je také podobně jako Prymula přesvědčená o tom, že díky proočkovanosti, promoření i novým léčivům by se Česko mohlo brzy vrátit k běžnému životu.

„V současné době jsme na tom relativně dobře, jsme významně promoření, proočkovaní, máme spoustu léčivých možností. Ta doba, kdy bychom se měli vrátit k normálnímu způsobu života, už by měla být velmi brzy,“ řekla v debatě.

Dušek: Díky očkování vážné zahlcení nemocnic nehrozí

Domácí

Pro rozvolnění je také biochemik Zdeněk Hostomský. „Příroda nám umožnila odchod delty a příchod omikronu. To je takové laskavé pohlazení evoluční biologie. Žijme normální život,“ uvedl. Podle něj epidemie omikronem končí.

„Epidemie skončila a není co řešit,“ souhlasil imunolog Jiří Šinkora.

Reklama

Výběr článků

Načítám