Hlavní obsah

Johnson & Johnson vyhodí 60 milionů vakcín

Právo, CNN, vpl

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pátek oznámil, že až šest desítek milionů dávek vakcín proti novému typu koronaviru od společnosti Johnson & Johnson (J&J), které byly vyráběné v problematické továrně ve městě Baltimore, nesmí být použito kvůli možné kontaminaci.

Foto: Pool New, Reuters

Krabičky s vakcínami Johnson & Johnson

Článek

FDA podle televize CNN oznámila, že několik šarží očkovací látky vyrobených v závodě Emergent BioSolutions v Baltimoru není vhodných pro použití. Každá z těchto šarží má několik milionů dávek.

FDA ani J sice nezveřejnily přesný počet těchto dávek, avšak list The New York Times s odvoláním na dobře informované zdroje jejich počet odhadl na 60 milionů.

První potíž letos v dubnu

Továrna musela zastavit výrobu v dubnu poté, co vyšlo najevo, že šarže látky používané na výrobu vakcín byly křížově kontaminované se složkami očkovací látky od společnosti AstraZeneca. Údajně se tak znehodnotilo patnáct milionů dávek.

Firma Johnson & Johnson dočasně omezila dodávky vakcín do EU

Koronavirus

FDA se stále rozhoduje, zda povolí obnovení provozu v Baltimoru. Kontroluje také šedesát milionů dávek vakcíny AstraZeneca, které se tam vyrobí a mají být darovány do zahraničí.

Podle CNN byly všechny vakcíny J, dosud používané a distribuované v USA, vyrobeny v Nizozemsku, a nikoli v Baltimoru.

V reakci na páteční rozhodnutí FDA Kanada oznámila, že nebude distribuovat 300 tisíc dávek vakcín J, které pocházejí z problematického provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám