Hlavní obsah

Jediná zahraniční expertka z wuchanské laboratoře promluvila

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Pro americkou agenturu Bloomberg exkluzivně promluvila jediná zahraniční vědkyně, která kdy pracovala v laboratoři nejvyššího stupně biologického zabezpečení (BSL-4) při Wuchanském institutu virologie. Australanka Danielle Andersonová tu působila do listopadu 2019 a byla na místě tedy pár týdnů předtím, než Čína oznámila první nakažené virem SARS-CoV-2. Teorii o úniku viru z laboratoře považuje za nepravděpodobnou.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z wuchanské laboratoře v Číně.

Článek

Andersonová je expertkou na viry pocházející z netopýrů. Ohledně fungování wuchanské laboratoře koluje velká spousta polovičních pravd a překroucených informací, říká v rozhovoru pro Bloomberg. Podle ní byla práce v laboratoři mnohem více rutinní, než se může na základě zpráv z médií zdát.

„Nechci říct, že to bylo nudné, ale byla to standardní laboratoř, která fungovala stejným způsobem jako jakákoli jiná laboratoř s vysokým zabezpečením proti úniku,“ říká.

Andersonová začala spolupracovat s wuchanskými kolegy v roce 2016, kdy zastávala pozici vědecké ředitelky laboratoře na singapurské lékařské škole Duke-NUS. Její výzkum se zaměřuje na to, proč smrtelné viry jako ebola a nipah nezpůsobují onemocnění u netopýrů, u nichž trvale cirkulují.

Spojené státy poženou kvůli koronaviru Čínu k zodpovědnosti

Koronavirus

Její práce zaujala čínský institut, který jí nabídl financování ve snaze podpořit mezinárodní vědeckou spolupráci. Zkoumat ebolu ve Wu-chanu byl pro Andersonovou splněný sen.

Vysoká míra biologického zabezpečení

Australské vědkyni se teorie o úniku viru zdá nepravděpodobná.

Pokud byl někdo nemocný, pak předpokládám, že bych byla také nemocná – a to jsem nebyla.
Danielle Andersonová, australská vědkyně

Upozorňuje, že míra zabezpečení byla extrémně vysoká. Voda i odpad musely nejprve projít filtrací a sterilizací, než je pracovníci mohli vynést ven. Přísné byly údajně i předpisy pro zamezení šíření zkoumaných patogenů, vědci museli podstoupit 45hodinnový výcvik, na základě kterého získali certifikaci nutnou pro práci v laboratoři.

Příchod i odchod ze zařízení popisuje Andersonová jako pečlivě připravenou choreografii. Vědci si před odchodem museli dát jak chemickou, tak osobní sprchu a časy obou byly přesně naplánované.

Administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opakovaně nadhazovala teorii, že virus, který způsobil celosvětovou pandemii, unikl z laboratoře – ne nutně záměrně, ale vlivem selhání bezpečnostních opatření.

Původně tuto verzi experti označovali za konspirační teorii, ale to se v posledních týdnech částečně změnilo kvůli rozhodnutí současného šéfa Bílého domu Joea Bidena, který nařídil tajným službám, aby zvýšily svou snahu a vypátraly původ viru.

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

Zahraniční

Reagoval tak na zprávu deníku Wall Street Journal, který napsal, že tři pracovníci wuchanské laboratoře byli hospitalizováni už v listopadu 2019.

V tu dobu chodila Andersonová do laboratoře denně. Nikdo, koho znala, nebyl hospitalizován dříve než na konci roku, tvrdí.

„Pokud byl někdo nemocný, pak předpokládám, že bych byla také nemocná – a to jsem nebyla. Předtím, než jsem obdržela vakcínu, tak jsem byla testována na koronavirus a ukázalo se, že jsem ho nikdy neměla,“ říká.

Popírá i to, že by se o tom šuškalo mezi kolegy. Na konci roku se několik spolupracovníků z wuchanské laboratoře sešlo na prosincové konferenci v Singapuru a o šíření záhadné nemoci nepadlo ani slovo.

Nejsem naivní, říká

Australská vědkyně uznává, že únik viru z laboratoře nelze vyloučit. Dřívější verze viru SARS (SARS-CoV-1), který byl objeven v Asii v roce 2002 a zabil více než 700 lidí, si poté v několika případech našel cestu i ze zabezpečených laboratoří, podotýká Andersonová.

„Nejsem natolik naivní, abych to dokázala absolutně vyloučit,“ vysvětluje. Přesto se i nadále domnívá, že virus pochází z přírodního zdroje. To, že onoho původce stále nikdo nedokázal najít, jí nepřipadá neobvyklé. Kde přesně v přírodě vznikl patogen SARS totiž trvalo odborníkům zjistit téměř deset let.

Část odborné veřejnosti se domnívá, že k úniku viru mohlo dojít vinou genetické manipulace v rámci takzvaného gain-of-function research (výzkumu zisku funkce). Tato oblast výzkumné práce je totiž málo transparentní a část vědecké komunity ji považuje za kontroverzní.

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Svět

Teoreticky se tedy mohlo stát to, že se při této činnosti někdo nevědomky nakazil a infekci dále přenesl na ostatní.

Andersonová ale upozorňuje, že pro toto neexistují důkazy a pravděpodobnost je velmi malá.

Přesto si australská expertka myslí, že je potřeba uskutečnit zevrubné pátrání a rozluštit původ viru jednou provždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám