Hlavní obsah

Je na čase uvažovat o povinném očkování, řekla šéfka Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

S novou variantou koronaviru zvanou omikron vyvstává otázka o povinné vakcinaci. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové by se o této možnosti mělo v rámci zemí Evropské unie minimálně diskutovat, uvedla ve středu na tiskové konferenci.

Foto: Stéphanie Lecocq, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při úterním prohlášení o vakcinaci.

Článek

„Ne všichni se mohou očkovat, většina ale ano, a tak si myslím, že je pochopitelné, abychom vedli diskusi o tom, jak můžeme lidi přesvědčit, a případně uvažovali o povinném očkování v rámci Evropské unie,“ řekla Von der Leyenová k vývoji koronavirové situace v EU.

Předsedkyně Evropské komise nicméně dodala, že jakákoli podobná rozhodnutí jsou plně v kompetenci členských zemí.

„Z toho důvodu mi nepřísluší dávat nějaká doporučení. Ptáte-li se na můj osobní názor, máme tady pandemii a máme také život zachraňující vakcíny, které ale nejsou využívány adekvátně,“ doplnila.

K naočkování milionu Čechů se za den přihlásily stovky zdravotníků. Iniciativa je nadšená

Domácí

Von der Leyenová připomněla aktuální čísla. V zemích Evropské unie je celkem naočkováno 77 procent dospělé populace, proočkovanost celé populace je pak 66 procent, což znamená, že třetina lidí není naočkovaná.

Podle Von der Leyenové se jedná o 150 milionů lidí, kteří jsou neočkovaní. Patří mezi ně i děti či lidé se specifickými zdravotními potížemi, kteří se očkovat nemohou. „To je ale menšina a je třeba vést diskusi o společném přístupu,“ dodala Von der Leyenová.

Jak je to s povinným očkováním ve světě

Koronavirus

Přítomným posluchačům v Bruselu sdělila, aby se připravili na nejhorší v souvislostí s novou variantou omikron. O té se ale zatím mnoho neví.

Von der Leyenová také vyzvala k tomu, aby členské státy denně přehodnocovaly restrikce ohledně cestování a urychlily očkování posilovacími dávkami.

Povinnou vakcinaci od února příštího roku zavedlo Rakousko. Diskuse se vedou i v Německu a také České republice. „Diskutujeme to na vládě,” potvrdila Novinkám ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Prozatím však podle ní panuje shoda pouze na povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám