Hlavní obsah

Izraelci po roce odhodili roušky

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v neděli po roce upustil od povinného nošení roušek na veřejnosti. Lidé tak mohli vyrazit do ulic bez zakrytých dýchacích cest. Rozvolnění přišlo poté, co se Izraeli podařilo naočkovat přibližně 80 procent své dospělé populace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael zrušil povinné nošení roušek a respirátorů venkuVideo: Reuters

 
Článek

„Míra infekce je díky očkovací kampani v Izraeli velice nízká, takže můžeme začít s rozvolňováním,“ uvedl už ve čtvrtek ministr zdravotnictví Juli Edelstein. Roušky budou Izraelci nadále povinně nosit ve vnitřních prostorách.

Zhruba devítimilionový Izrael se blíží k hranici pěti milionů naočkovaných občanů. V tomto ohledu patří mezi nejlepší země na světě. Míra infekce zůstala nízká i po postupném rozvolňování, kdy se v Izraeli otevřely bary či restaurace.

Izrael o víkendu zruší povinné nošení roušek venku

Blízký a Střední východ

Přísná pravidla ale zůstávají pro všechny, kteří do země přicestují. Povinná zůstává dvoutýdenní karanténa, ať už se jedná o cizince, nebo Izraelce. „V boji s koronavirem jsme nejlepší na světě, ale nesmíme se nechat uchlácholit. Vir se může vrátit,“ upozornil premiér Benjamin Netanjahu.

Na středeční vládní ceremonii k oslavám 73 let nezávislosti přednesl svůj on-line projev také Albert Bourla – šéf Pfizeru, jehož vakcínou v Izraeli očkují. „Izrael je ukázkou toho, že masivní proočkovanost může porazit pandemii covidu-19 a zachránit životy,“ řekl.

V Izraeli denně přibývá přibližně 200 koronavirových případů. Ještě v půlce ledna byla tato bilance na 10 tisících. Od začátku pandemie se v zemi koronavirus potvrdil celkem u 837 160 lidí, zemřelo jich 6338.

Reklama

Výběr článků

Načítám