Hlavní obsah

Izrael je zřejmě už z nejhoršího venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Naftali Bennett v neděli řekl, že v zemi začíná končit vlna vysoce infekční varianty omikron. „Jsme svědky počínajícího trendu stabilizace vlny omikronu,“ prohlásil Bennett na začátku týdenního zasedání vlády.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská zdravotnice testuje odebrané vzorky na covid-19 v laboratoři ve městě Or Jehuda u Tel Avivu.

Článek

Bennett také vyjádřil opatrný optimismus.

„Pečlivě volím slova, abych se vyhnul atmosféře ‚konce semestru‘, a oslavovat konec omikronu není namístě,“ varoval a dodal, že v současné době se Izrael „potýká s přetížením nemocnic a velmi velkým počtem nakažených lidí“.

Jsme svědky počínajícího trendu stabilizace vlny omikronu
Naftali Bennett

Tyto poznámky zazněly ve chvíli, kdy zpráva vydaná izraelským ministerstvem zdravotnictví v neděli ráno ukázala, že míra reprodukce koronaviru, známá jako číslo R, poprvé po několika měsících klesla pod 1.

Za leden ohlásil Izrael víc infekcí než za loňský rok

Blízký a Střední východ

Číslo R, které vyjadřuje počet lidí, u nichž se očekává, že se virem nakazí od jednoho infikovaného, dosáhlo v polovině ledna hodnoty 2,12 a v neděli podle zprávy kleslo na 0,95.

I další statistika potvrzuje první náznaky, že by vlna vysoce nakažlivé varianty koronaviru omikron mohla v Izraeli postupně opadat.

Na konci týdne testy odhalily 45 258 nových případů onemocnění, zatímco před týdnem se počet nových infekcí v zemi pohyboval kolem více než 85 tisíc, maxima od začátku pandemie.

Izraelská vláda ukončila karanténu školáků po kontaktu s nakaženým

Blízký a Střední východ

„Scházejí se náznaky, že Izrael už překročil vrchol vlny šíření omikronu,“ řekl Eran Segal z Weizmannova vědeckého institutu v Rechovotu.

Těžce nemocných nejvíc za rok

Počet pacientů s těžkou formou covidu-19 v Izraeli poprvé za téměř rok překročil 1000, oznámilo v sobotu večer tamní ministerstvo zdravotnictví.

List The Jerusalem Post napsal, že podle ministerstva hospitalizovali celkem 1010 pacientů nakažených koronavirem s těžkým průběhem. Předchozí rekord padl v lednu 2021, kdy počet těžce nemocných pacientů s covidem činil 1200.

Čtvrtá dávka pro všechny dospělé, doporučili izraelští experti

Blízký a Střední východ

Izraelské nemocnice si nyní stěžují na vysoké zatížení, a to i v důsledku výrazného nárůstu počtu pacientů s chřipkou oproti loňskému roku.

Co říká statistika
Ministerstvo zdravotnictví v neděli rovněž oznámilo 45 258 nových případů koronaviru.
Tím se celkový počet případů v zemi s 9,45 milionu obyvatel zvýšil na 2 759 031.
Počet úmrtí vzrostl o jedno, na 8658.
Počet aktivních případů dosáhl 461 929.
Míra pozitivity všech denních testů na covid-19 mírně klesla na 27 procent.
Zdroj: The Jerusalem Post

Reklama

Výběr článků

Načítám