Hlavní obsah

Italský kněz se zpěčoval očkování. Infekci nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Don Paolo Romeo, italský kněz, který se vyhýbal vakcínám proti covidu kvůli falešnému přesvědčení, že obsahují buňky z dětských embryí, zemřel ve věku 51 let poté, co několik týdnů bojoval s koronavirem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle listu L’Unione Sarda odolával prosbám přátel a kolegů, kteří se ho snažili přimět, aby se nechal očkovat.

Romeo, farář v janovském opatství Santo Stefano, se držel konspirační teorie, kterou zastávali stoupenci francouzského katolického arcibiskupa Marcela Françoise Marie Josepha Lefebvra: že vakcíny se vyrábějí z buněk potracených embryí.

Toto tvrzení vyvrátila i Konference katolických biskupů Spojených států, která v lednu uvedla, že „společnost Pfizer ani Moderna nepoužily při vývoji nebo výrobě vakcíny buněčnou linii pocházející z potratů“.

Itálie zmírňuje restrikce, ale jen pro očkované

Koronavirus

Romeo se však nenechal zviklat a navzdory šířící se koronavirové infekci sloužil mše. Podle místních zpráv mu lékaři virus diagnostikovali ve druhé polovině ledna a poté, co se jeho zdravotní stav prudce zhoršil, ho přijali do nemocnice poblíž Romeova kostela.

Itálie byla první zemí v Evropě, kterou v roce 2020 zasáhla vlna koronaviru. Zůstává jednou z nejvíce postižených zemí s nejvyšším počtem obětí v EU (téměř 144 tisíc).

Itálie ruší roušky venku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám