Hlavní obsah

Firmy chtějí samotesty zaměstnanců

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po plošném testování ve firmách volají odborníci, politici i samotné podniky. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR by pomohlo, kdyby stát uznal neinvazivní samoodběrné testy jako u žáků ve školách a přispíval na ně. Právu to řekl viceprezident svazu Jan Rafaj.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Je potřeba, aby ministerstvo zdravotnictví uznalo, které samoodběrné a samovyhodnocující testy jsou pro testování v podnicích vhodné. Dále musí být jistota dostatku těchto testů na trhu, aby si je firmy měly možnost nakoupit během několika dnů,“ sdělil Rafaj.

Musí být jistota dostatku těchto testů
Jan Rafaj, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Firmy nyní nově mohou při splnění podmínek své zaměstnance každé tři dny nechat bezplatně testovat antigenními testy, prováděnými hloubkovými stěry z nosohltanu. Náklady jim následně proplatí zdravotní pojišťovna. Pro takové testování ale podle Rafaje není dostatek kapacit.

Snížit odvody?

Pro snadné samoodběrné testy, typicky z okraje nosu, tato možnost proplacení zatím není. Variantou řešení by podle svazu mohlo být i například snížení firemních odvodů o cenu takových testů. To by bylo pro firmy výhodnější v tom, že by nemusely na peníze od pojišťoven čekat.

Bezplatné testování nově i ve firmách: Jaké jsou podmínky

Domácí

U standardních zdravotních výkonů mají zařízení na jejich vyúčtování pojišťovnám tři měsíce. Zda bude proplácení antigenních testů rychlejší, nedokázaly včera na dotaz Práva potvrdit.

Klasické antigenní testy si zatím společnosti mohou dávat do nákladů, vyúčtují je tedy až za celé daňové období.

Firmy mohou testovat u poskytovatelů zdravotnických služeb, kteří jsou zapsaní v garantované síti antigenních odběrových center. Snazší to mají podniky, kde mají závodní nebo nasmlouvané lékaře, jiné si pro testovací místo musí vyřídit povolení kraje a hygieny, což zabere nějaký čas.

S počtem zaniklých firem je letošní leden nejhorší od roku 1993

Ekonomika

Některé velké průmyslové firmy už také začaly používat nové metody testů na vlastní náklady. „Co se týká antigenního testování, tak začínáme využívat i testy z okraje nosu,“ řekla Právu mluvčí Škoda Auto Martina Gillichová.

Reklama

Výběr článků

Načítám