Hlavní obsah

Evropa postupně spouští vakcinaci mladších dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské země začaly očkovat proti koronaviru další skupinu obyvatel – děti od pěti do jedenácti let. Hlavním důvodem je snaha udržet otevřené školy vzhledem k tomu, že zmíněná věková kategorie nyní patří k nejpostiženějším, pokud jde o šíření nákazy.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Očkování dětí v Itálii

Článek

Kromě Česka spustily ve středu vakcinaci pěti- až jedenáctiletých například Španělsko, Francie nebo Německo. Ve Španělsku, které je jednou z nejvíce proočkovaných zemí v EU, žije zhruba 3,3 milionu dětí této věkové skupiny.

Jde ale jen o dílčí příspěvek k boji s nákazou
Jakob Maske, mluvčí svazu pediatrů v SRN

Téměř tři čtvrtiny rodičů chtějí, aby jejich potomci vakcinaci podstoupili. Madridská vláda spustila v televizi reklamu, v níž vybízí k očkování dětí i proto, že tím pomohou chránit i své prarodiče.

Francie zpřístupnila vakcínu nejprve pro děti, které trpí jinými chorobami nebo které žijí ve společné domácnosti s nejstaršími lidmi. Ostatní ze skupiny pěti až jedenáctiletých mají dostat možnost registrace v příštích dnech.

V Thomayerově nemocnici začalo očkování dětí

Domácí

V Německu očkují dětští lékaři a část stávajících vakcinačních center. Některá města jako Berlín nebo Hannover zřídila imunizační stánky v zoologických zahradách. Mluvčí německého svazu pediatrů Jakob Maske potvrdil, že první nabízené termíny byly okamžitě „rozebrány“.

Současně ale varoval před přehnanými očekáváními, že by očkování zmíněné věkové kategorie přivodilo zlom v pandemii. „Pěti- až jedenáctiletí tvoří asi jen tři procenta německé populace,“ prohlásil s tím, že jde jen o dílčí příspěvek k boji s nákazou.

Pfizer testuje třetí dávku u dětí do pěti let. Dvě dost nechrání

Zahraniční

Šéf spolkového svazu učitelů Heinz-Peter Meidinger ale věří, že vakcinace dětí podstatně zvyšuje šanci na to, aby školy zůstaly otevřené.

Dánsko a Rakousko v předstihu

Očkování věkové skupiny pět až jedenáct let se chystají v nejbližší době spustit také Portugalsko, Itálie, Polsko, Řecko nebo pobaltské státy. Belgie očekává, že národní lékový úřad vydá povolení na přelomu roku, v Británii se souhlas očekává před Vánocemi. Švýcarsko očkování zmíněné věkové skupiny už schválilo, ale vakcinaci spustí až začátkem ledna.

Naopak Dánsko a Rakousko začaly s očkováním už v listopadu, podobně jako Izrael a Spojené státy.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Experti považují vakcinaci mladších dětí za důležitou i kvůli raketovému nástupu varianty omikron. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová očekává, že do poloviny ledna se omikron stane v EU dominantní. Unie je ale podle von der Leyenové dobře připravená, protože dokončené očkování proti koronaviru mají dvě třetiny její populace.

Šéf Světové zdravotnické organizace (EHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ale varoval před podceňováním omikronu jako méně nebezpečné varianty koronaviru. Upozornil, že omikron se šíří rychleji než kterákoliv předchozí varianta.

„I kdyby se ukázalo, že omikron způsobuje méně závažné onemocnění, obrovské počty případů mohou znovu ochromit zdravotnictví v těch zemích, které nejsou připravené,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám