Hlavní obsah

Vojtěch: Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu ve Sněmovně varoval před unáhleným uvolňováním. Uvedl, že je jen otázkou času, kdy bude Česko řešit stejné problémy jako Velká Británie, jež se potýká s indickou mutací. Vojtěch reagoval na návrh šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, který chtěl jednat o zrušení stavu pandemické pohotovosti. Stanjura poukazoval na to, že si vláda při zavádění opatření počíná protiprávně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

„Je to jedno z velkých déjà vu. Myslím, že už zbývá jenom oslava na Karlově mostě, že teď už budou jednom světlé zítřky. Naprosto přesná debata byla před rokem. (...) A víme, co se stalo v říjnu, jak kolegové z opozice tvrdě kritizovali vládu, že situaci podcenila a rozvolnila příliš brzy,“ řekl Vojtěch ve Sněmovně.

Narážel tak na akci Prostřený stůl na Karlově mostě, kterou se její organizátoři chtěli v červnu 2020 rozloučit s koronavirovou krizí. Mezi účastníky byli například exposlanec Dominik Feri (ex-TOP 09) nebo tehdejší poslankyně a nynější senátorka Miroslava Němcová (ODS). Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) tehdy hygiena v souvislosti s akcí nezaznamenala žádné ohnisko nákazy.

Vojtěch byl v té době ministrem zdravotnictví, po následné podzimní rezignaci se vrátil do úřadu letos na jaře.

Soud smetl další opatření. Nezákonné bylo i uzavření sportovišť a bazénů

Domácí

Stanjura navrhoval za koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), aby Sněmovna s ohledem na klesající počty nakažených jednala o zrušení stavu pandemické pohotovosti. Připomínal přitom, že vláda ve stavu pandemické pohotovosti opakovaně postupuje protiprávně. „Vydává jedno rozhodnutí za druhým, které posléze ruší soud. Já bych řekl, že to dělá úmyslně a vědomě,“ řekl.

Návrh na zařazení tématu vetovaly kluby ANO, ČSSD a KSČM.

Pořád dokola. I květnové opatření o rouškách bylo nezákonné, rozhodl soud

Domácí

Vojtěch varoval před opakováním chyb z loňského roku. „Podívejte se, co se děje ve Velké Británii – jakým způsobem narůstá počet případů indické mutace. To nás čeká, jestli chceme nebo ne, taktéž. Je to otázka pouze času,“ prohlásil.

Namístě je podle něj proto udržet režimová opatření. „Pokud řekneme, že teď všechno rušíme, ano, ale nepřebírám za to odpovědnost, bude to odpovědnost kolegů z opozičních lavic,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Havlíček nevyloučil podzimní zpřísnění koronavirových opatření

Domácí

Jurečka: Nezkoušejte tu fígle, kdo za co mohl

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka reagoval, že ho zajímá, jaká opatření není možné vyhlašovat v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví. „Řekněme to lidem, ať mají předvídatelnou politiku ze strany vlády. O to tu běží,“ řekl.

Zároveň se vymezil proti tomu, že měla opozice podíl na druhé vlně. „Nezkoušejte tady fígle a říkat, kdo za co mohl v minulosti, když váš premiér nerespektoval vaše osobní věci, které jste na vládu nesl,“ připomněl loňská slova premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že se osobně zasloužil o to, že nejsou roušky povinné.

Následně Jurečka vyzval vládu, aby poslance informovala o dalším postupu v pandemické situaci, což dolní komora schválila. Diskuse bude tedy pokračovat ve čtvrtek.

Kysela: Soudci jako blaničtí rytíři měli vyjet už za pandemie minulý rok

Domácí

Pandemický zákon dal ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19. Výslovně mohou omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně bez nutnosti nouzového stavu.

Restrikce podle úprav platí jen při pandemické pohotovosti, kterou může dolní komora ukončit nebo obnovit.

Smejkal: Epidemii jsme opravdu nezvládli

Domácí

Anketa

Obáváte se další vlny nákaz způsobených indickou mutací delta?
Ano
69,3 %
Ne
30,7 %
Celkem hlasovalo 21480 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám