Hlavní obsah

Covidová čísla dál klesají, v pátek přibylo o téměř 700 případů méně než minulý týden

Aktualizováno

V pátek přibylo v Česku 1436 potvrzených případů nákazy covidem-19, zhruba o 700 méně než před týdnem. O tři pětiny se v mezitýdenním srovnání snížil i počet podezření na opakovanou nákazu, v pátek jich bylo 241.

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Epidemie koronaviru tak dál slábne. Ovšem méně se testuje. Ubývá také hospitalizovaných s covidem, aktuálně jich je méně než 800.

Naposledy byl obdobný počet nakažených koronavirem v nemocnicích loni v polovině října. Vyplynulo to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Dál se snižuje takzvané incidenční číslo. Na 100 tisíc obyvatel připadlo v uplynulých sedmi dnech 97 nakažených, minulý pátek byla týdenní incidence na hodnotě 131.

Pandemická pohotovost má skončit v úterý

Domácí

Nejvyšší incidence zůstává v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za týden 164 nakažených. Naopak v Libereckém kraji incidence činí 62, nejméně v Česku.

Současně však opět ubylo testů. Laboratoře jich za uplynulý den provedly zhruba 13 tisíc. Před týdnem jich bylo o 3000 více.

U nejčastějších, preventivních testů se podíl pozitivních vzorků v posledních dnech pohybuje pod deseti procenty, stejně jako u lidí, kteří jdou na test kvůli kontaktu s nakaženým.

U těch, kteří vykazují příznaky nemoci, činila pozitivita v pátek téměř 19 procent.

Počet pacientů, kteří jsou nyní s koronavirem v nemocnicích, se v mezitýdenním srovnání snížil zhruba o 200 na 754. Třicítka z nich je podle údajů ministerstva ve vážném stavu.

Přibylo nejméně nakažených za všední den od poloviny října

Domácí

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno přes 3,9 milionu potvrzených případů nákazy. Zemřelých evidují statistiky 40 155.

Dokončené očkování proti covidu-19 má téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo na 4,2 milionu z nich.

Zájem o vakcinaci je poslední týdny malý, v pátek zdravotníci dali necelých 5400 injekcí s vakcínou proti covidu, před týdnem se nechalo očkovat zhruba 6800 lidí.

Výrazně převažují lidé, kteří si chodí pro třetí, posilující dávku vakcíny.

V Německu také začínají čísla klesat

V Německu se v pátek potvrdilo zhruba 87.300 nových případů nákazy koronavirem.

To je cirka o 48 tisíc případů méně než před týdnem, ukazují údaje ze sobotního rána Institutu Roberta Kocha (RKI). Klesá i sedmidenní incidence, uvedl agentura DPA.

Dnes ráno počet nových případů za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel činil 717 nakažených. Před týdnem to bylo o 104 nakažených více a před měsícem přes 900 případů více.

Německý parlament po velké bitvě odmítl povinné očkování proti covidu

Evropa

Srovnání mezi dny ale nejsou zcela spolehlivá, uvádí agentura DPA. Část spolkových zemí totiž hlásí údaje jen částečně či se zpožděním. Děje se tak hlavně o víkendu.

V pátek zemřelo 159 lidí nakažených koronavirem, rovněž o několik desítek méně než před týdnem.

V Německu, kde žije na 83 milionů lidí, se od roku 2020 prokázalo na 24,8 milionu případů nákazy. Od začátku epidemie v zemi zemřelo přes 135 tisíc nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám