Hlavní obsah

Covid roste, ale Válek chce škrty na hygienách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje další finanční škrty na krajských hygienách. Od příštího roku by proto rádo zrušilo všech 134 pracovních míst, která vznikla kvůli pandemii v roce 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Šlo podle něj jen o přechodnou výpomoc, která už není potřebná. Vyplývá to z dopisu, který resort minulý týden rozeslal vedoucím krajských hy­gien. Covid přitom nezmizel a očekává se, že s podzimem se ukáže opět v plné síle.

„V souvislosti se snížením počtu míst o 134 Vás žádáme o zaslání plánovaných škrtů míst, vyjádřených počtem služebních míst zvlášť a pracovních míst zvlášť za Vámi řízenou organizaci,“ stojí v dopise, který má Právo k dispozici.

Trasovat se sice nebude, ale výskyty ve zdravotnických a sociálních zařízeních se řešit musí
Zdeňka Jágrová, bývalá ředitelka pražské hygieny

Ministerstvo uvádí, že zatím vychází z předběžného návrhu příjmů a výdajů státního rozpočtu na příští rok.

Strach z vlny covidu? Riziko se rapidně snížilo a existuje účinná léčba, uklidňují odborníci

Koronavirus

K tomu, zda na podzim nebudou tito pracovníci chybět, náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic řekl: „V tuto chvíli máme spuštěno mnoho digitálních systémů, které nám pomáhají situaci zvládnout tak, aby byla snadno škálovatelná. Důraz je kladen na digitální řešení.“

Ušetřit chce resort nejen tím, že tato místa zruší, ale i „snížením platových položek“ o dvě procenta.

O krácení rozpočtů pro hygienické stanice se mluvilo už začátkem roku. Tehdy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) i premiér Petr Fiala (ODS) uklidňovali, že propouštět se nebude, rušit se budou jen „neobsazená místa“. Tím se argumentuje stále. „Nedochází k tomu, že bychom propouštěli 134 osob, ale dochází k redukci neobsazených míst primárně,“ reagoval Pavlovic.

Subvarianty omikronu v Česku dominují

Domácí

Tehdy se ale mluvilo o místech při ministerstvu v rámci Chytré karantény. U hygien mělo jít jen o několik málo pozic, které by kvůli ponížení rozpočtů na letošek musely zrušit. Podle informací Práva skutečně nejsou obsazena všechna místa, značná část ale ano.

„ECDC má ve svých guidelinech (doporučených postupech) posílení všech epidemiologií v celé Evropě v roce 2022 a 2023. U nás se jde naprosto opačně českou cestou,“ řekla Právu bývalá ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová, která koncem loňského roku odešla do důchodu.

Současní ředitelé z pokynu ministerstva nemohou situaci komentovat. Jágrová byla tehdy u toho, když na pražské hygieně vznikly zhruba dvě desítky pracovních míst kvůli pandemii covidu. „Problém byl jen s obsazením některých právnických míst, u ostatních míst naprosto problém nebyl. Všechny jsme obsadili a všechny jsme potřebovali,“ vzpomíná.

Nákazu v domovech musí řešit

Ministerstvo už dříve řeklo, že zavádět protiepidemická opatření a nařízení neplánuje, trasovat se už zřejmě nebudou ani nakažení a jejich kontakty. „Trasovat se sice nebudou tisícové počty, ale máte výskyty ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče a tam se to řešit musí. Pokud nebude situace příznivá, tak se to v té práci odrazí,“ zdůraznila Jágrová. Jen za tento týden ohlásily hygieny dvě ohniska covidu v sociálních zařízeních.

NSS se vrátil ke covidu: Opatření na omezení počtu lidí na akcích bylo protizákonné

Domácí

Škrty v hygienických stanicích vidí kriticky i předseda odborné Společnosti hygieny a komunitní medicíny Pavel Dlouhý. „Hygieny jsou dlouhodobě poddimenzované a covid ukázal, že jsou potřebné. Politici slibovali, jak finančně hygienickou službu podpoří, jak navýší stavy, a najednou je všechno jinak a zase se šetří,“ řekl Právu. „Jakýkoliv škrt je cesta zpět,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám