Hlavní obsah

Aktuální covid opatření: Izolace a co dělat, když mám příznaky nebo pozitivní test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká platí aktuální opatření proti koronaviru, jak postupovat v případě pozitivního testu nebo při pociťování příznaků nemoci a jaké jsou podmínky a délka izolace, přinášíme v článku přehledně.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Antigenní test na covid.

Článek

1. Co dělat, když mám příznaky

Pokud pociťujete příznaky nemoci, obraťte se na svého praktického lékaře, který vám vystaví žádanku na test na odběrovém místě. Podle jeho výsledku stanoví další léčbu.

Příznaky
Teplota 37,3 °C a více
Kašel
Obtíže s dýcháním
Bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
Ztráta čichu / chuti
Únava
Průjem
Nevolnost
Rýma
U dětí se mohou vyskytnout tzv. "covidové prsty"
Zdroj: covid.gov.cz

2. Co dělat, když mám pozitivní test

V případě, že vám vyšel pozitivní test na odběrovém místě, přichází kromě SMS o výsledku testu z laboratoře také úvodní SMS z centrálních systémů Chytré karantény následného (nebo obdobného) znění:

Pro Alexandr B. (r.n. XXXX): bylo u vas potvrzeno onemocneni covid-19. Doporucujeme dodrzovat pravidla IZOLACE dle pokynu na https://covid.gov.cz/poz do DD.MM. Kontaktujte sveho lekare pro informace o lecbe a pro pripadne vystaveni neschopenky. Dekujeme, KHS

Pravidla izolace jsou popsána níže.

Pokud jste absolvovali antigenní test vlastní či např. na pracovišti a test vyšel pozitivní, máte několik možností. V případě, že zároveň pociťujete příznaky onemocnění, obraťte se na svého praktického lékaře, který vám vystaví žádanku na test na odběrové místo. Pokud bude test pozitivní, bude vám vystaven po ukončení izolace (viz níže) covid certifikát o prodělání nemoci a váš lékař stanoví způsob léčby. Případně vystaví neschopenku.

Pokud vám vyšel antigenní test pozitivní, ale nepociťujete žádné či jen mírné příznaky a nepotřebujete covid certifikát ani neschopenku, na test na odběrové místo pro potvrzení pozitivity nemusíte. Měli byste však podstoupit minimálně sedmidenní izolaci (viz níže).

3. Jak dlouho trvá izolace a její podmínky

Izolace může být ukončena nejdříve sedm dní od odběru prvního pozitivního testu. Pokud jste tedy např. v pondělí absolvovali test, který byl pozitivní, v izolaci setrváte do následujícího pondělí. Další podmínkou je absence příznaků v posledních dvou dnech před ukončením izolace. V případě, že u vás příznaky přetrvávají, izolace se prodlužuje do té doby, dokud příznaky neodezní plus dva dny bez příznaků.

Izolaci nelze předčasně ukončit absolvováním PCR testu. Posílání osob do karantény v současné době neprobíhá.

Šéf WHO: Konec pandemie covidu je na dohled

Koronavirus

4. Co dělat, když je pozitivní člen rodiny

Ministerstvo zdravotnictví na webu covid.gov.cz doporučuje strávit izolaci o samotě, např. na chalupě. Pokud tuto možnost nemáte, snažte se oddělit prostory domova pro zdravé a nemocné, ideálně včetně koupelny a kuchyně. S nemocným nejlépe vůbec nepřicházejte do kontaktu a dodržujte zvýšenou hygienu.

5. Co dělat, když je nakažený kolega

Pokud zjistíte, že je váš kolega nakažený, vyhodnoťte, zda jste s ním byli v rizikovém kontaktu. Pokud ano, je doporučeno nastoupit dobrovolnou karanténu a zamezit tak dalšímu případnému přenosu nemoci.

6. Aktuální covid opatření

V současnosti v ČR neplatí žádná plošná opatření proti koronaviru. Roušky a respirátory nejsou plošně povinné na žádném místě, stejně tak jako nepanují žádná plošná omezení v obchodech, restauracích a hotelech, službách a na kulturních akcích. Plošné testování ve firmách bylo ukončeno. Při cestování do zahraničí je třeba řídit se opatřeními dané země, do které cestujete, příjezd zpět do ČR je bez omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám