Hlavní obsah

Ceny samotestů padají. Kde si je můžete koupit a za kolik

Právo, pro

Domácí antigenní samotesty na covid zlevňují. Pořídit se dají už i za méně než 100 Kč. Platí to pro rodinná balení po 20 až 25 kusech. Třeba test ze slin Clongene Biotech Lungene Rapid COVID v balení po 20 kusech se dá na internetu pořídit za 1900 Kč. Jeden test tak vychází na 95 korun.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Populární lízátkový test V-Chek prodává zase síť lékáren Dr.Max za 3190 Kč za balení po 20 kusech. Jeden test tak vyjde na 160 Kč. Ještě před týdnem byl o 25 korun dražší. Test z moči zlevnil za týden o 50 Kč na 299 korun.

Ke společnosti Kaufland, která začala testy výtěrem z přední části nosu v balení po jednom prodávat minulý týden za 150 Kč, se přidaly i další obchodní řetězce. Kaufland nyní jednokusové balení zlevnil na 140 Kč a začal prodávat rodinné balení po 25 kusech za 2499 Kč. Jeden test ve větším balení tak vyjde na 100 korun. Řetězec rovněž zrušil omezení prodeje jednoho testu na osobu a den.

PŘEHLEDNĚ: Povinné testování nově i na úřadech

Domácí

Penny Market má v nabídce lízátkové testy od pondělí, jeden vyjde na 249 korun. Ve čtvrtek spustil prodeje testů Albert, sada pěti testů z přední části nosu vyjde na 495 Kč, jeden test na 99 Kč. Příští týden budou v prodeji i sady testů po dvou kusech.

V hypermarketech Globus jsou testy výtěrem z přední části nosu dostupné od pátku. Prodávají se v balení po 20 kusech. Později přijde i balení testů po jednom a testy ze slin. Billa zahájí prodej samotestovacích sad v sobotu, test vyjde na 119,90 Kč. Lidl testy s odběrem vzorku ze slin nabízí za 139 korun.

V Rakousku to jde. Děti chodí do školy, testují se a funguje to

Koronavirus

Kromě potravinářských řetězců jsou testy dostupné i v drogeriích, má je například síť Rossmann. Cena za kus je podle mluvčí společnosti Olgy Stanley v průměru 229 korun.

Rozdíly v přesnosti

Vědci z Akademie věd ČR vyvinuli novou a rychlou metodu pro porovnání citlivosti různých antigenních testů. Dovede určit nejmenší množství antigenu, které umí test odhalit. Metodě podrobili 13 testů, z nichž většina je schválená jako samotesty.

Testovat se budou muset i zaměstnanci malých firem, schválila vláda

Domácí

Podle odborníků byl rozdíl mezi testem schopným zachytit nejmenší množství viru a testem s nejvyšším limitem detekce až stonásobný. Kterých testů se to konkrétně týkalo, však neupřesnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám