Hlavní obsah

Ceny domácích testů na covid klesají

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny domácích antigenních testů na covid dál klesají. Zatímco ještě na začátku března byly v prodeji za více než 200 korun za kus, v současnosti už není problém sehnat antigenní test pod 100 korun.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Antigenní test. Ilustrační foto

Článek

Levněji vyjde test při nákupu balení po více kusech, třeba test ze slin Realy Tech v balení po dvaceti kusech se dá na internetu koupit za 1740 Kč, jeden kus vyjde na 87 korun. Podobně balení deseti testů Wantai SARS-CoV-2 Ag Rapid Test z kraje nosu nebo z úst vyjde na 890 Kč, tedy 89 korun za test.

Snižování nákupních cen testů potvrzují i data Svazu průmyslu a dopravy ČR

V lékárnách Dr.Max seženete například test z kraje nosu Humasis v balení po 25 kusech za 2475 Kč, cena jednoho je tak 99 Kč. Takzvaný lízátkový test ze slin V-Chek vyjde v balení po 20 kusech na 160 Kč za kus. Za stejnou cenu jej seženete i na Pilulka.cz.

Dr.Max prodává i testy po jednom, Longsee Covid-19 stojí 119 korun. Ještě levněji vyjde jeden samostatný test na Lékárna.cz, tam lze pořídit Singclean SARS-CoV-2 za 109 Kč. Za stejnou cenu se jednotlivé testy z kraje nosu VivaDiag prodávají v lékárnách Benu. Test z moči se na stránkách mobler.cz prodává za 240 korun, přičemž ještě nedávno byl o více než 100 korun dražší.

Domácích testů se prodaly stovky tisíc

Ekonomika

Testy už lze běžně pořídit i v supermarketech a hypermarketech. V prodejnách Globus vyjde nejlevněji test výtěrem z nosu a úst, kdy při ceně 2199 Kč za balení 20 kusů vyjde jeden kus na 100 Kč.

Při velké objednávce za 60 Kč i méně

V Albertu zase test výtěrem z přední části nosu vyjde při koupi balení po pěti kusech na 99 Kč za kus. Lidl prodává testy ze slin, jeden stojí 139 korun. V Kauflandu vyjde jednotlivý test z nosu nebo slin na 110 Kč, balení testů z nosu po 25 kusech na 2099 Kč, kdy jeden test stojí 84 korun.

Cena při nákupu velkého počtu testů do firem klesá ještě výrazně hlouběji. Například test Realy Tech vyjde při nákupu 200 kusů na 83 korun, při objednávce 10 000 kusů pak jeden vyjde na 60 korun, tedy na částku, kterou přispívá na čtyři testy pro každého zaměstnance stát.

Nahlaste, kolik chcete testů, vyzvalo MŠMT ředitele. K očkování se přihlásilo 70 procent učitelů

Věda a školy

Snižování nákupních cen testů potvrzují i data Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle nich v současnosti samovyšetřovací testy nakupuje 61 procent firem za více než 100 korun za kus. Na začátku března mělo stejnou zkušenost 80 procent firem.

Jak Právo informovalo již v sobotu, obří státní zakázku na dodávku pěti milionů neinvazivních antigenních testů vhodných pro školy v tendru získala společnost Masanta s testy od čínské společnosti Singclean, která ze 47 přihlášených firem podala nejnižší nabídku. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra jeden test vyjde na 32 korun.

Antigenní testy do škol dodá Masanta, distributor českého výrobce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám