Hlavní obsah

Řada hospitalizovaných má po covidu vážné, až smrtelné komplikace, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři a vědci po celém světě se obávají, že onemocnění covid-19 může pro značnou část populace znamenat vážné dlouhodobé zdravotní následky. Teď tyto obavy ještě zesílila britská studie, která zkoumala další zdravotní dopady na lidi hospitalizované během jarní vlny pandemie koronaviru. Téměř třetina lidí musela být po 140 dnech znovu hospitalizována, 12 procent jarních pacientů zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie vědců z univerzity v Leicesteru a Úřadu národní statistiky (Office for National Statistics – ONS) neprošla zatím recenzním řízením a publikována byla pouze na serveru medRxiv, který se na preprintové studie zaměřuje. Přesto otevírá důležité otázky a u mnoha expertů vyvolává i obavy.

Lidé jsou propuštěni domů, utrpí dlouhodobé následky, vrátí se do nemocnice a zemřou.

V současné době se v Británii za smrt následkem covidu považuje smrt, která nastane do 28 dní po pozitivním testu. Studie však naznačuje, že značné množství lidí se do nemocnic vrací po řadě měsíců se závažnými problémy.

„Lidé jsou propuštěni domů, utrpí dlouhodobé následky, vrátí se do nemocnice a zemřou,“ lakonicky sdělil pro deník Telegraph profesor Kamlesh Khunti, jeden z autorů studie.

Studie sledovala 47 780 pacientů hospitalizovaných a následně propuštěných během jarní vlny epidemie, z toho 4745 pacientů bylo hospitalizováno na jednotce intenzivní péče.

Během 140 dní bylo z celkového počtu hospitalizovaných opět přijato se zdravotními problémy do nemocnice 29,4 procenta lidí, 12,3 procenta z celkového počtu na jaře hospitalizovaných pak zemřelo.

Vlastní gól imunitního systému. Studie potvrdila, proč má někdo covid těžký a dlouhý

Koronavirus

U bývalých covid pacientů docházelo v pozdějších měsících k problémům s orgány, které v některých případech začaly selhávat. Objevovalo se u nich i více případů cukrovky. Ve srovnání s „necovidovou“ kontrolní skupinou se u sledovaných pacientů vyskytlo třikrát více srdečních příhod, 2,8krát více onemocnění jater, 1,9krát více závažného onemocnění ledvin a 1,5krát více případů diabetu.

Velký problém do budoucna

Právě zvýšený počet pacientů, u kterých se objevila cukrovka (před onemocněním covid-19 jí netrpěli), vědce znepokojuje už delší dobu. Současná studie jejich obavy potvrzuje.

„Nevíme, zda covid ničí beta buňky, které produkují inzulin, a pak dostanete cukrovku prvního typu, nebo zda způsobuje rezistenci vůči inzulinu a rozvine se cukrovka typu druhého,“ uvedl Khunti.

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

I když ještě není zrecenzována, považují odborníci dosud největší studii „postcovidových“ pacientů za nesmírně důležitou.

„Problematika covidu je o mnohem víc věcech než o smrti. Je o znatelné zátěži dlouhodobé nemoci po hospitalizaci,“ uvedla Christina Pagelová z Jednotky klinické a operační analýzy na University College London.

Studie naznačuje, že onemocnění covid-19 není jen otázkou aktuální vlny, ale představuje obrovský problém i do budoucna, kdy řadě pacientů zhorší zdraví, zkrátí život a pro zdravotnické systémy bude představovat zátěž i v dlouhodobějším měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám