Hlavní obsah

Rekord v Indii. 8,5 milionu injekcí za den

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm a půl milionu dávek vakcíny proti covidu-19 aplikovali za jediný den v Indii. Tímto rekordem v pondělí odstartovala nová fáze očkovací kampaně, během níž úřady slíbily vakcíny zdarma všem obyvatelům starším 18 let, informoval list Hindustan Times.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Očkování v horách indického Kašmíru

Článek

Stalo se tak poté, co vládě kritici vyčítali chaotický systém distribuce vakcín uprostřed druhé vlny epidemie covidu-19.

Premiér Nárendra Módí oznámil, že vláda nakoupí 75 procent vakcín na trhu a poskytne je zdarma jednotlivým svazovým státům. Zbylou čtvrtinu má distribuovat soukromý sektor, který vakcíny koupí za regulované ceny, podotkl portál India Today.

Izraelci kvůli mutacím přestávají váhat a očkují děti

Koronavirus

V zemi se zhruba 1,3 miliardy obyvatel činil dosavadní denní očkovací rekord z 5. dubna 4,5 milionu dávek, průměrná čísla se ale později propadla ke třem milionům.

Radost z rostoucí rychlosti očkování ale v Indii kazí šířící se varianta koronaviru delta plus.

Náhodou vypěstoval nejdražší mango na světě, teď si musel najmout ochranku

Muži

U nové mutace došlo k záměně v té části RNA viru, která popisuje jeho s-protein K417N, což by ji mohlo činit ještě nakažlivější.

Tato záměna by také mohla vést k tomu, že by na ni dobře nezabíraly monoklonální protilátky Casirivimab a Imdevimab používané v Indii při léčení hned po nákaze, uvedl časopis India Today. Takové případy se už objevily.

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Svět

Podle některých expertů je navíc nastavené tempo očkování neudržitelné a řada států vyčerpala zásoby přidělených vakcín. Při současné produkci očkovacích látek je Indie podle odhadů schopná aplikovat nanejvýš pět milionů dávek denně, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám