Hlavní obsah

Británie: očkování na Vánoce – jen pro vybrané

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti koronaviru, vyvíjená vědci z Oxfordské univerzity, by mohla být k dispozici už na Vánoce, ale jen v omezeném množství. Podle listu The Daily Mail to oznámila Kate Binghamová, šéfka vládní skupiny pro očkování.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řekla, že vědci ve spolupráci s firmou Pfizer, která má vakcínu vyrábět, dospěli do poslední fáze testování. Získaná data prý naznačují, že očkování může být použitelné „během týdnů“.

Lékařský časopis Pulse dokonce v úterý napsal, že domácí lékaři se už dozvěděli, že mají být počátkem prosince připraveni zahájit očkování lidí nad 85 let a zdravotníků v první linii boje s covidem.

Oxfordská vakcína proti covidu-19 funguje v buňce správně

Koronavirus

Podstatně skeptičtější byl profesor Andrew Pollard z Oxfordské univerzity, který řekl, že je jen „malá šance“, aby první vakcíny byly dodány již před Vánoci.

Do konce roku se podle Binghamové podaří vyrobit jen asi čtyři miliony dávek vakcíny, takže na očkování budou mít nárok jen „klíčoví pracovníci“. V lednu má Pfizer dodat dalších deset milionů dávek. Británie má nasmlouvány dodávky celkem 350 milionů dávek různých vakcín, zatím však není jisté, které z nich a kdy budou použitelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám