Hlavní obsah

Válek představil český Kochův institut. S epidemií bude pomáhat 33 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek představil českou verzi Kochova institutu. Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP) bude vládě pomáhat s řešením koronavirové pandemie. Tvoří ho 33 členů, mezi kterými jsou lékaři, vojáci, matematička či etik.

TK k ustanovení Národního institutu pro zvládání pandemieVideo: Novinky

 
Článek

Národní institut pro zvládání pandemie vytvořil Válek ještě před svým nástupem do funkce. Vede ho vakcinolog Roman Chlíbkem.

Celý tým pak tvoří pět skupin - analitická, epidemiologická, skupina laboratorní diagnostiky, skupina léčby a kliniky. Etické otázky mají být konzultovány s poradcem ministra zdravotnictví Markem Orko Váchou. „Celkem tvoří tým 33 lidí,” řekl Válek.

Vláda rozhodla. Karanténa na pět dnů i pro očkované a testy pro všechny zaměstnance

Domácí

Na základě doporučení tohoto týmu bude vláda vydávat rozhodnutí o koronavirových opatřeních.

Aktuálním tématem, kterým se poradní tým a vláda budou zabývat, je nová varianta koronaviru omikron, která je podle odborníků více nakažlivá než delta, ale zároveň méně nebezpečná pro lidské zdraví. Podle ministra převládne v České republice v průběhu příštího týdne.

Kvůli ní vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu zkrátila dobu karantény a izolace na pět dní. Nově se budou také od 17. ledna testovat ve firmách všichni zaměstnanci (i naočkovaní) dvakrát týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám