Hlavní obsah

Česko bez turistů: Vláda řeší Chorvatsko, ale kdo bude utrácet u nás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hoteliéři, restauratéři a zástupci lázeňského sektoru doufají v návrat zahraničních turistů, kteří před pandemií covidu-19 tvořili největší skupinu návštěvníků. Jsou to především turisté ze států Perského zálivu, Číny či Ruska, kteří jsou ochotní v ČR utrácet.

Článek

Navzdory tomu, že výše jmenované země, s možnou výjimkou Ruska, mají vysokou míru proočkovanosti a epidemie koronaviru je na ústupu, Česko je stále řadí do vysoce rizikových oblastí.

Vláda přitom aktivně jedná například s Chorvatskem, Řeckem či Bulharskem, aby tam Češi mohli vyjet bez větších obtíží na dovolenou. Na druhou stranu ale v podstatě znemožňuje příjezd návštěvníků z jiných zemí do ČR a ochromuje tak jeden z důležitých hospodářských sektorů.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) sice zmínil, že „se nezapomíná ani na domácí turistický ruch“, kromě občanů Evropské unie by se ale hranice měly otevřít jen pro naočkované Izraelce.

„Jsou tři místa, odkud přijíždí do českých lázní největší počet návštěvníků. Na prvním místě je Německo, druhá příčka patří Ruské federaci a na třetím místě jsou země Perského zálivu,“ řekl Novinkám Eduard Bláha ze Svazu léčebných lázní České republiky.

„U zbývajících oblastí je to velký problém a my se pomalu loučíme s představou, že se tato sezona podaří zachránit a do českých lázní se vrátí zahraniční klientela.“
Eduard Bláha, svaz léčebných lázní

Díky bilaterálním dohodám se podle jeho slov vyřešilo vzájemné cestování mezi Německem a Českem.

„U zbývajících oblastí je to velký problém a my se pomalu loučíme s představou, že se tato sezona podaří zachránit a do českých lázní se vrátí zahraniční klientela,“ uvedl Bláha.

Problémem podle něj je, že se v těchto oblastech očkuje vakcínami, které nejsou schválené v zemích Evropské unie.

Španělská cesta

Líbí se mu proto cesta, kterou zvolilo Španělsko. Tamější vláda speciálním vládním výnosem rozhodla, že desítku zemí, z nichž proudilo do země nejvíce zahraničních návštěvníků, považuje z epidemiologického hlediska za bezpečnou a této desítce otevřelo hranice.

Jsou mezi nimi země jako například Velká Británie, Čína nebo Japonsko. V praxi to bude znamenat, že obyvatelé těchto zemí mohou přijet do Španělska, aniž by se museli prokazovat testy nebo prodělaným očkováním. Budou muset vyplnit jen elektronickou registraci.

Příspěvek 8000 na lázně dostanou zdravotníci od nemocnic

Ekonomika

„Přesně tohle bychom potřebovali u nás. Domácí klientela české hotely a restaurace nezachrání,“ řekl Novinkám Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

V roce 2019 spotřeba zahraničních návštěvníků v ČR dosáhla 300 miliard korun. Vloni to byl propad o 51 procent a spotřeba se dostala na 150 miliard. Podle jeho slov se ale v loňském roce propadla i domácí klientela, a to o 30 procent.

Kompenzace končí, kurzarbeit není a turisté nikde

„Pokud to půjde dobře, tak se na předcovidovou úroveň dostaneme v roce 2024. Ale nevypadá to vůbec dobře. Spousta hoteliérů a majitelů restaurací se snažila udržet zaměstnance díky podpůrným programům. Vláda ale oznámila jejich konec. Měl nastoupit kurzarbeit, zatím je ticho po pěšině. Takže jsme se dostali do cílové rovinky a místo toho, aby se otevřely hranice a dostali jsme zpět zahraniční klientelu, tak se zasadí tomuto podnikatelskému sektoru poslední rána,“ uzavřel.

Do Španělska budou moci od 7. června volně všichni očkování

Evropa

Česko jde zatím opačnou cestou. Ministerstvo zahraničí se snaží co nejrychleji rozšířit seznam zemí, kam by mohli Češi co nejsnadněji vycestovat. Naposledy se uzavřela dohoda s Chorvatskem, kam lidé mohou bez větších omezení vycestovat již 22. den po první dávce vakcíny. Podobný režim panuje i pro Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Slovinsko a Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám