Hlavní obsah

Víte, které potraviny škodí vašim zubům? Vyhněte se cukrům a škrobu

Komerční článek

Zdraví zubů ovlivňuje více faktorů, mj. ústní hygiena a potraviny, které konzumujete. Jak spolu obojí zmíněné souvisí? A kterým potravinám byste se měli vyhnout v rámci prevence?

Foto: Depositphotos.com

Víte, které potraviny ohrožují zdraví vašich zubů?

Článek

Cukr, nenápadný zabiják

Před potravinami s vysokým obsahem cukru varují zubaři od nepaměti. Cukr sám o sobě přímou příčinou zubního kazu není. Problém vzniká, když bakterie obsažené v zubním plaku začnou cukry metabolizovat a produkovat nebezpečné kyseliny naleptávající zubní sklovinu. Narušená sklovina zub méně chrání a bakterie mají otevřenou cestu, aby začaly vytvářet zubní kaz. Proto je nezbytné, abychom zubní plak pravidelně odstraňovali. Čím déle na zubech zůstává, tím je nebezpečnější pro naše zuby.

Nejvíce problematické je sušené ovoce, bonbony, lízátka nebo karamel. Nebezpečné jsou i slazené nápoje. Jedna malá láhev nealkoholické limonády může obsahovat daleko více cukru než čokoláda.

Tip: Pokud si nedokážete sladkosti odepřít, konzumujte je těsně po hlavním jídle. Právě tehdy se v ústech tvoří více slin, které zmírní dopad kyselin.

Potraviny s vysokým obsahem škrobu

Negativně na zdraví zubů působí i potraviny s vysokým obsahem škrobu. Jde například o chipsy nebo vybrané pečivo a také brambory. Škrob v těchto potravinách ulpívá v prostoru mezi zuby a pod úrovní dásní a vytváří ideální prostředí pro množící se bakterie.

Tip: Po konzumaci potravin s vysokým obsahem škrobu si vypláchněte ústa vodou nebo ústní vodou a máte-li možnost, použijte dentální nit nebo ústní sprchu pro vyčištění mezizubních prostor.

Kyselé potraviny

Kyselé ovoce, limonády, džusy nebo kyselé cukrovinky dočasně změkčují zubní sklovinu, a tím vytváří ideální prostředí pro vznik zubního kazu. Nežádoucí je si čistit zuby hned po konzumaci kyselých potravin, protože kartáček změklou část skloviny naruší.

Tip: Po konzumaci kyselých potravin nejprve vypláchněte ústa vodou a vyčkejte 30 minut, než si je vyčistíte.

Zubní plak znamená riziko pro zuby i dásně

Nejdůležitější je nedat potravinám čas, aby zareagovaly s bakteriemi zubního plaku. Pravidelné odstraňování plaku výrazně zvyšuje míru prevence proti zubnímu kazu a dalším onemocněním ústní dutiny. Zuby si čistěte kartáčkem a zubní pastou dvakrát denně tak dlouho, než jsou zuby na povrchu hladké. Pravidelnou péči o zuby doplňte o používání zubní nitě a ústní vody LISTERINE®, která napomáhá snižovat zubní plak až pětkrát více než jen kombinace kartáčku a zubní nitě. Zubní kartáček vyčistí pouze 25 % ústní dutiny, kdežto ústní voda dočistí až 100 %.

Výběr článků

Načítám