Hlavní obsah

Regulace domu chytrým telefonem v systému PocketHome®

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době stálého růstu cen za energie se každý zajímá o možnosti úspor v domácnosti. Hlavní zátěžovou položkou jsou náklady na vytápění. Ve světě plném nových technologií je těžké vybrat ten správný systém a hlavně firmu, která vyhoví stále se zvyšujícím nárokům zákazníka.

Ukázka ovládání jednotky pomocí aplikace PocketHome přes bluetooth.

Článek

Na trhu se objevují firmy, které Vám slíbí inteligentní dům, který ušetří spousty energie. Ale nakonec, po velké prvotní investici a pár měsíců bydlení zjistíte, že Vám systém nepřináší takové úspory, jaké byly deklarovány. V horším případě, že systém nepracuje podle Vašich požadavků a přivolání servisního technika Vám udělá průvan v peněžence.

Každá domácnost může ušetřit, a při volbě systému je dobré se zamyslet nad velikostí vytápěného prostoru. Pro menší domácnosti jistě postačí termostatické hlavice, které jednoduše namontujete na ventily svých topných těles. Nastavíte týdenní program a hlavice udržují požadovanou teplotu v různých částech dne tak, jak vám to vyhovuje. V praxi to pak znamená, že pokud se z práce vracíte každý den v 17 hodin, můžete od půl páté začít topit a přijít do vyhřátého domova, aniž by topení běželo celý den.

HD13: nejmenší digitální hlavice s podsvíceným LCD (v prodeji od 11/2013)

Pro větší byty nebo domy s vlastním zdrojem tepla (např. kotlem) je však výhodnější tzv. zónová regulace. Hlavním principem je teplo v těch místnostech, které jsou v danou chvíli obývány. Mezi další požadavky patří uživatelsky příjemné ovládání a jednoduchost instalace.

Tyto požadavky splňuje inovovaný ryze český systém PocketHome®, který je na trhu již od roku 2007. Tento bezdrátový systém je velice modulární a každým rokem je rozšiřován o podřadné prvky, které umožňují ovládat i jiné zdroje než tepelné. Nové centrální jednotky obsahují bluetooth modul pro rychlé ovládání systému v rámci jedné místnosti. Pro spojení s centrální jednotkou nejsou nutné další moduly, postačí jen chytrý telefon s aplikací PocketHome.

Vyšší verze jednotek jsou vybaveny GSM modulem pro dálkové ovládání přes mobilní telefon. Stačí vložit SIM kartu do centrální jednotky a ovládat systém krátkými SMS.

Další novinkou je Ethernet/ Wifi modul, kterým lze celý systém ovládat prostřednictvím sítě Internet z libovolného místa na světě.

HD13: nejmenší digitální hlavice s podsvíceným LCD (v prodeji od 11/2013)

Softwarové vybavení systému dostálo také výrazného zlepšení. Aplikace pro chytré telefony a tablety jsou uživatelsky velice příjemné a jednoduché (dostupné na Obchod Play). Pro další platformy jsou připraveny aplikace pro Win8, IPhone a IPad. Pomocí těchto aplikací je možné celý systém uvést do provozu a on-line sledovat stavy jednotlivých prvků, popřípadě měnit parametry dle aktuální potřeby.

HD13: nejmenší digitální hlavice s podsvíceným LCD (v prodeji od 11/2013)

Systém je celý bezdrátový a zvládne ovládat až 255 prvků např. pro ovládání:

·        kotle s výběrem typu regulace (hystereze, PI regulace nebo ekvitermní regulace)

·        radiátorů (digitální hlavice)

·        elektrických topných těles (termo-zásuvky)

·        elektrického podlahového topení

·        elektrických spotřebičů (časové zásuvky)

Vývoj systému předurčuje vzniku dalších prvků jako jsou pohybová, kouřová čidla a ovladače rolet.

HD13: nejmenší digitální hlavice s podsvíceným LCD (v prodeji od 11/2013)

Dosah systému je v budově cca 30 m, ale pomocí opakovače (repeateru) lze dosáhnout až dvojnásobné vzdálenosti.

Instalace systému a uvedení do provozu je poměrně jednoduchou záležitostí (většinou si český kutil poradí sám), přesto výrobce nabízí i službu „Přijedeme, zprovozníme“.

PocketHome® se řadí mezi systémy cenově dostupné pro většinu populace. Zpětné vazby od zákazníků referují také o nejkratší návratnosti investice, která se pohybuje okolo jednoho roku.

V případě zájmu o bližší informace kontaktujte výrobce ELEKTROBOCK CZ s.r.o, www.elektrobock.cz nebo navštivte veletrh VODA-KLIMA-VYTÁPĚNÍ ve dnech 19-22.11.2013, Praha-Letňany (hala 2, stánek 225).

Výběr článků

Načítám