Hlavní obsah

Je Bitcoin ETF investiční příležitostí?

Komerční článek

10. leden 2024 se stal velkým milníkem ve světě financí. V tento den bylo ve Spojených státech schváleno první Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund). Tento historický okamžik signalizuje významný posun ve vnímání a přijetí kryptoměn finančním sektorem.

Foto: OpenAI DALL-E verze 2

Ilustrační foto

Článek

ETF jsou velmi oblíbeným investičním nástrojem - jedná se o investiční fondy, které jsou obchodovány na burzách podobně jako akcie. Tyto fondy nabízí jednoduchý přístup k různým tržním segmentům, od akcií po komodity. Zjednodušeně řečeno cena fondu kopíruje cenu aktiv, která jsou jím vlastněna. Schvalování ETF probíhá prostřednictvím regulačních orgánů - ve Spojených státech je to Komise pro cenné papíry (SEC), která zajišťuje, že splňují všechny potřebné standardy ochrany investorů.

Možnost investice do Bitcoin ETF umožňuje širší přístup investorů k Bitcoinu bez nutnosti přímého vlastnictví digitální měny. To může vést ke zvýšení poptávky a potenciálně i ke zvýšení ceny Bitcoinu. Ve výsledku by tak mohlo časem dojít i ke snížení volatility na tomto trhu. Mezi klíčové společnosti, které právě získaly schválení pro Bitcoin ETF v USA patří například Blackrock, Grayscale, ARK21 Shares, VanEck, Fidelity nebo Bitwise.

Schválení Bitcoin ETF v USA signalizuje uznání Bitcoinu jako legitimní investiční třídy, což pravděpodobně přiláká tradiční investory, firmy i finanční instituce. Znamená to také více než jen technický krok v evoluci kryptoměn - je to klíčový moment, který otevírá dveře kryptoměnám k širšímu přijetí a uznání ve finančním světě.

Foto: anycoin.cz

Mobilní aplikace a webové rozhraní směnárny Anycoin

Důležitým faktem ohledně Bitcoin ETF je ale také to, že nevede k přímému vlastnictví bitcoinu a možnosti využití jeho potenciálu, především pro platby, jeho bezpečné uložení či jiné transakce. I přes to však v největší české kryptoměnové směnárně Anycoin vidíme ve schválení Bitcoin ETF v USA především pozitiva a věříme, že povede zejména k širšímu povědomí o Bitcoinu, jeho legitimizaci a nakonec i další postupné adopci, o kterou se v Anycoinu již více než 5 let snažíme.

Bude tedy na nás a celé kryptoměnové komunitě, abychom využili zvýšeného zájmu o Bitcoin a dokázali tak šířit původní myšlenku soukromých peněz a využívání jejich plného potenciálu, včetně správného držení a bezpečného používání. Bitcoin, který všechny popsané vlastnosti a výhody má, si můžete koupit např. na www.anycoin.cz.

Výběr článků

Načítám