Hlavní obsah

Jak ušetřit v domácnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každé domácnosti lze narazit na plýtvání energií i peněz – také u Petrášků.

Jak ušetřit v domácnosti

Článek

Honza a Pavlína Petráškovi se svým tříletým synem Davidem žijí ve čtyřpokojovém bytě na okraji Kladna. Pozvání do jejich prostorného bytu jsme přijali proto, abychom jim spolu s Vlaďkou Rosendorfovou, energetickou poradkyní z ČEZ, pomohli snížit výdaje za provoz domácnosti.

Rodina má byt pronajatý, proto jsme neřešili žádné nákladné investice, jako třeba výměnu oken, ale soustředili jsme se na opatření dostupná pro každého. Všímáme si, že radiátory pod okny jsou téměř v každé místnosti překryty dlouhými závěsy. Velká část tepla z radiátorů tak nejde do místnosti, ale do prostoru za závěsy a odtud špatně utěsněnými okny rovnou ven. Radiátor v obývacím pokoji navíc po celé jeho délce blokuje přisunutý gauč. „Překážka před topením může způsobit tepelnou ztrátu až 10 %, v ideálním případě by kolem topného tělesa neměl být v okolí jednoho metru žádný nábytek,“ říká energetická poradkyně Vlaďka Rosendorfová.

Petráškům jsme také poradili, aby si vyplnili Energetický test národa, kde najdou spoustu rad a zajímavých tipů, jak se správně v domácnosti chovat, aby snížili své účty za energie. Ukazuje se, že běžná domácnost by mohla dodržováním těchto doporučení ušetřit přes 2000 korun za rok.

V kuchyni, kam jsme se přesunuli, jsme zjistili, že Petráškovi plynem nejen topí a ohřívají vodu, ale také na něm vaří. Plynoměr se proto v domácnosti celoročně točí na plné obrátky. Když jsme se ale Honzy s Pavlínou zeptali, kolik ročně za plyn utratí a jaký mají u svého dodavatele produkt, ukázalo se, že vlastně nevědí. Smlouvy na sebe přepsali po bývalém nájemníkovi a podrobnosti je nezajímaly. Upozornili jsme je na to, že nejen správným chováním, ale i volbou dodavatele, respektive vhodného produktu mohou za rok ušetřit nemalé částky.

Vzhledem k tomu, že největší částku v jejich účtech za energie představuje plyn, doporučili jsme jim produkt ČEZ S ODMĚNOU a rovnou jim spočítali, že díky němu za tři roky ušetří 8 314 Kč. Kolik lze ušetřit správným výběrem produktů, si může každý spočítat i sám na nové kalkulačce Skupiny ČEZ.

Infobox:

Naše tříletá úspora

Čtyřpokojový byt 95 m2.

Topení a ohřev vody plynem = spotřeba 21 MWh.

Ušetříme 8 314 korun.

Když budeme chtít, dostaneme na čtyři roky slevu 31 % na MOBIL OD ČEZ.

Plyn ČEZ S ODMĚNOU jsme si sjednali na tři roky. Cena plynu nám klesne každých 12 měsíců.

ČEZ nás totiž odměňuje za věrnost, takže v prvním roce máme plyn levnější o 7 %, druhý rok ušetříme 8 % a třetí dokonce 10 %.

Za uzavření smlouvy jsme navíc dostali bonus 2 000 korun.

Výběr článků

Načítám