Hlavní obsah

Distribuce elektřiny zdražila. Kdo si letos připlatí nejvíc?

Komerční článek

Tržní cena elektřiny oproti loňsku klesá, přesto naprostá většina odběratelů neušetří ani korunu. Někteří naopak budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Mohou za to především dražší distribuční poplatky. Co přesně to znamená a koho čekají nejvyšší účty za elektřinu?

Foto: Pixabay.com

Proč jsou letos zálohy za elektřinu vyšší, i když elektřina zlevňuje.

Článek

Vláda se v loňském roce snažila zmírnit dopady drahých energií. Zrušila poplatek za obnovitelné zdroje a zastropovala cenu jedné megawatthodiny (MWh) na 6 050 Kč. Odběratelé tak měli jistotu, že víc platit nebudou. Letos je ale situace jiná, protože vládní strop už neplatí, poplatek za obnovitelné zdroje je zpět a další poplatky zdražují. Distribuce jedné MWh stojí od ledna přibližně o 1 200 Kč víc.

Pomáhal vám vládní strop? Letos na tom budete „nejlépe“

Pokud měl loni zákazník smluvní cenu elektřiny někde nad vládním stropem, platil zmíněných 6 050 Kč za MWh. Když pak koncem roku začaly energie zlevňovat, většina dodavatelů své zákazníky kontaktovala, aby jim na letošek nabídla lepší cenu. „V průměru se nové sazby pohybují kolem 5 000 Kč za MWh. Když k tomu připočteme zvýšení distribučních poplatků, budou zákazníci téměř na cenách, které platili loni. Pokud navíc byli trochu aktivnější a sami si zajistili výhodnější sazbu, než jim nabídl dodavatel, mohou letos dokonce i ušetřit,“ vysvětluje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz, která funguje jako nezávislý srovnávač.

Platili jste loni méně? Připravte se na vyšší účty

O něco hůř jsou na tom klienti, kteří si už v průběhu loňského roku zajistili výhodnější nabídku a platili sazby pod vládním stropem. Letos musí počítat se zdražením 1 MWh přibližně o 1 200 Kč. Pro průměrnou českou domácnost, která ročně spotřebuje 3,5 MWh, to znamená zdražení o 4 200 Kč, měsíční zálohy narostou o 350 Kč. Ještě výrazněji pak navýšení poplatků pocítí obyvatelé větších rodinných domů, kteří elektřinu využívají i k ohřevu vody a vytápění. Se spotřebou 15 MWh ročně zaplatí přibližně o 18 000 Kč víc, v měsíčních zálohách to bude 1 500 Kč.

Foto: Kalkulátor.cz

Nezávislé srovnání dodavatelů elektřiny a plynu.

A pak máme ještě jednu skupinu, která letos zažije vůbec největší cenový šok. Jedná se o zákazníky, kteří si před prudkým zdražováním stihli zafixovat nízkou cenu a období energetické krize přečkali bez větších problémů. „Někteří ze zákazníků doteď platili jen 2 000 Kč za MWh. Na letošek se i nejnižší nabídky pohybovaly kolem 4 000 Kč, což znamená minimálně dvojnásobný růst. K tomu ještě musíme připočítat vyšší sazbu distribučních poplatků,“ upozorňuje Lukáš Kaňok. V praxi to znamená, že domácnost se spotřebou 3,5 MWh letos zaplatí minimálně o 9 600 Kč víc než loni, v případě roční spotřeby 15 MWh to bude neuvěřitelných 48 000 Kč – a to se pořád bavíme o „optimističtějším scénáři“. Klíčové tak skutečně je najít nejvýhodnější nabídku, která dopady vyšších cen a poplatků alespoň trochu zmírní.

Výběr článků

Načítám