Článek
„Když jsem byl mladý, styděl jsem se za to, že jsem pekař. Dnes jsem na to hrdý,“ říká důchodce Jan Staněk. Díky 45letým zkušenostem může posoudit rozdíl mezi dnešním a dřívějším chlebem a tvrdí: „Ten současný je lepší!“
Dnes celou výrobu chleba řídí počítače. „Nové technologie usnadňují práci, zajišťují přesnost při dávkování surovin, řízení teploty a podobně,“ tvrdí Staněk. „Naše babičky chléb skladovaly v komoře i 14 dnů. Myslím, že takový nevzhledný a zavadlý starý chléb by dnes nikdo nejedl!“
Výrazně se zlepšila kvalita surovin. „Za socialismu se vozily plesnivé hrozinky, mezi nimiž byly i kameny a bobky. Pro pekaře je důležitá kvalita mouky a ta byla vždy kolísavá. K jejímu zlepšení se dnes používají přípravky, které jsme dříve neměli,“ vysvětluje pekař.
V zodpovědně řízených pekárnách, jako jsou např. ty ve skupině United Bakeries, je dnes zákonem absolutní hygiena, denní kontrola surovin a přísné dodržování postupů. Co říci závěrem? Snad že nikdy v minulosti nebyla na trhu tak pestrá škála druhů chleba. Tak si je hleďme pořádně vychutnat!