Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Vzácná shoda u znovuzrozeného Čapího hnízda

V minulém komentáři jsem se zabýval nejčerstvější kauzou STAN, která už dospěla veřejně přijatelného řešení v podobě rezignace a vzdání se podezřelého nároku na peníze. V duchu principu padni, komu padni je tedy čas podívat se na pomníček české justice a politiky. Čapí hnízdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V něm figuruje expremiér Andrej Babiše, který podle nového názoru státního žalobce Jaroslava Šarocha měl pomáhat při dotačním podvodu. Ten měla spáchat dřívější Babišova poradkyně Jana Nagyová. Žalobce Šaroch věc posílá k soudu, protože podle něj ve světle nových důkazů nelze jinak.

Změnila se podle něj situace od roku 2019, kdy Šaroch případ odložil, načež mu jej státní zástupce Pavel Zeman zase vrátil s tím, že se kauza má otevřít. Z původního podezření na temné kejkle organizované skupiny 11 lidí zbyli lidé dva, takže je i nová kvalifikace. Pokus o dotační podvod, kde je Babiš už jen spoluobviněný.

Ona velká změna v důkazech spočívá v nových vyjádřeních, v nichž figuruje i Andrej Babiš mladší. Nositel jména svého otce dokázal už v minulosti pořádně zahýbat českou politickou scénou. Nejdříve táhnul s tátou, pak s jeho opozicí, tu pak nařknul, že ho jen využila proti otci v předvolební kampani, policie se zabývala tím, jestli byl na Krymu za léčením, nebo byl unesen.

V době nejvyhrocenější se nejen po Praze často soucitně a empaticky říkalo, že chudák kluk, jenž má být nemocný, mávají s ním různí lidé účelově. Nakonec jeho výpověď je jedna ze změněných, ale asi ne nejzásadnější. Činil se i bývalý člen širšího vedení Čapího hnízda Tomáš Rak. Chtěl podle svých slov oprávněné peníze, podle jiných „držhubné“, nic nedostal, a tak se přiznal, že dříve lhal ve prospěch Andreje Babiše a nejen jeho, což už údajně dělat nechce. Říká se, že to byl tedy on, kdo nejvíce přispěl k opětovnému otevření kauzy.

Když nedostal 350 tisíc, změnil svědek výpověď o Čapím hnízdě

Krimi

Babiš klasicky argumentuje, že je vše účelovka, že kdyby nebyl v politice, tak by to nikdo neřešil, protože nedělal nic jiného než spousta dalších. To má nejspíš i pravdu, ale on do politiky šel, vrhnul se tedy tam, kde je člověk člověku vlkem. Takže se o něj všichni zajímali a plně po právu, protože politik má jít příkladem, je u něj vyšší citlivost. Ostatně Babiš v tom není sám. Babišovi ale teď nezbývá než čekat na výsledek soudu, pokud zase různí svědci znovu nezmění výpovědi, protože možnosti typu odstoupím, vše vrátím, už nechci apod. vyčerpal.

Na rozdíl od minulosti je zde v této souvislosti jedna novinka. Čapí hnízdo naše politiky tentokrát sjednotilo. Říkají napříč politickou scénou, že kauza je ostuda našeho soudního systému, protože skutek se měl stát v roce 2008, začal se řešit před šesti lety, Babiše už poslanci museli vydat třikrát. A pořád nic. Navíc nevypadá dobře, že ke změně původního zahrání do autu v roce 2019 se žalobce rozhoupal přibližně půl roku po volbách, které Babiše do čela moci výkonné už nevynesly. Tak rychle rozlousknout.

Podle politiků je Čapí hnízdo ostuda justice

Domácí

V tom, že vše trvá dlouho, mají všichni pravdu. Není to ale jediný pomníček. Babiš má zatím v předvolebních průzkumech nejvyšší podporu pro prezidentské volby, na primátora se ovšem v barvách ODS chystá kandidovat bývalý primátor Bohuslav Svoboda. U něj se zase neúnosně dlouho táhne kauza Opencard, přičemž Svoboda je popotahován podle svých slov za hlasování, podle jiných se účastnil komplotu. Zase, příznivci versus odpůrci, mezi nimi nezúčastnění a veřejnost.

Už dávno, když nás kauza Čapího hnízda zaměstnávala jako hlavní veřejné i politické téma, psal jsem, že nejlepší by bylo co nejdřívější soudní jednání. Pro dobro Andreje Babiše, jeho politických souputníků i protivníků. Stejně tak by se mělo rozhodnout o Opencard. Soudy by měly jednat rychle, protože dokud není rozhodnutí soudu, musím ctít presumpci neviny. U Babiše, Svobody i kohokoliv jiného. Tak rychle dotáhnout, ať můžeme řešit podstatnosti, protože žijeme v době plné reálných výzev. Takže shodněme se, že je na čase, aby nestranné rozhodnutí soudu doletělo k Čapímu hnízdu i dalším táhnoucím se kauzám s poučením, že čas nazrál už dávno.

Reklama

Výběr článků

Načítám