Hlavní obsah

Podle politiků je Čapí hnízdo ostuda justice

Je dobře, že kauza Andreje Babiše půjde po letech průtahů konečně k soudu, zní ze stran koalice i opozice. Podle politiků není dobrou vizitkou české justice, že se kauza Čapí hnízdo táhne už mnoho let. „Pro všechny bude dobře, když celá kauza dospěje k nějakému rozhodnutí. Komentovat probíhající řízení nebudu, důvěřuji nezávislým soudům,“ napsal Právu premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jsem rád, že se to konečně posunulo. Tato kauza je nedobrou vizitkou české justice,“ uvedl pro Právo předseda klubu lidovců Marek Výborný. „O vině či nevině Andreje Babiše rozhodne nezávislý soud. Z řady důvodů se to na můj vkus děje příliš dlouho,“ řekl. Zkritizoval ale komentář předsedy ANO, který kauzu označil za vykonstruovaný politický proces. Výborný to označil za nehorázné. „Heliodor Píka či Milada Horáková se musí obracet v hrobě,“ uvedl Výborný. „Pokud si je tak jist svou nevinou, nemůže soud rozhodnout jinak,“ poznamenal.

Podobně to vidí i předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Andrej Babiš dostane šanci vysvětlit soudu kauzu kolem padesátimilionové dotace na Čapí hnízdo. Už nebude stačit kopání kolem sebe a slova o tom, že se tam máme na ty peníze jet podívat,“ napsala na Twitter. „Kdyby měl sebereflexi, rezignuje na všechny funkce a do rozhodnutí nebude nikam kandidovat,“ podotkla.

Babiš: Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces

Domácí

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru vzkázal: „Bude navždy ostudou státního zastupitelství, že mu to trvalo šest let, Sněmovna musela Babiše vydávat třikrát a k obžalobě se odhodlali, až když obviněný skončil v opozici. Teď už bude kauza v rukou soudů, kterým na rozdíl od státního zastupitelství důvěřuji.“

Podle prvního vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana Sněmovna vydala jasný signál, že o vině a nevině má rozhodnout soud. „Toto vnímám jako první krok, který tuto kauzu, dlouhodobě zatěžující ČR, dovede do pravomocného rozhodnutí,“ napsal Právu.

Babiš jde k soudu, rozhodl žalobce. Rozhodli noví svědci a změny výpovědí

Domácí

Vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš komentoval rozhodnutí státního zástupce ironicky.

„Pan poslanec Babiš má dneska teda den. Nejdřív přijde o dotace na tousťák, a teď ho ještě obžaluje státní zástupce za Čapí hnízdo. Konečně závan narovnání podnikatelského prostředí, jak o tom pan poslanec snil, když náhodou spal,“ poznamenal na Facebooku.

Penam přijde o stamilionovou dotaci na linku na toustový chléb

Ekonomika

„O vině či nevině musí rozhodnout soud a platí padni, komu padni,“ řekl Právu předseda opoziční SPD Tomio Okamura.

Vondrák: Kodex ANO neporušil

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová doufá, že kauza skončí Babišovým očištěním. „Jednou už byla i státním zástupcem zastavena, aby byla po zásahu tehdejšího NSZ znovu obnovena právě pro Andreje Babiše a ještě jednu obviněnou,“ sdělila Právu.

Sněmovna vydala Babiše k trestnímu stíhání

Domácí

„Všichni víme, jak je zpolitizovaná, a proto ani nebudu dnešní rozhodnutí nijak hodnotit. Ctím presumpci neviny a jsem přesvědčena, že nezávislý soud Andreje Babiše zcela očistí,“ uvedla.

Také poslanec ANO Aleš Juchelka kvituje, že „po letech popotahování se to konečně někam pohnulo“. Jak dodal, je to „spíš vizitka státního zastupitelství“.

Hnutí ANO má tzv. morální kodex reprezentanta, ve kterém mimo jiné stojí, že „reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí“.

Stanjura se kvůli auditu fotek Schillerové obrátil na dohledový úřad

Domácí

Místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák však v ČT řekl, že Babiš tento kodex neporušil, protože v době, kdy kauza vznikla, nebyl ve veřejné funkci.

Babiš do politiky vstoupil v roce 2011, kdy založil hnutí ANO, zatímco kauza vznikla v roce 2008. ANO v roce 2017 tento kodex změkčilo: do té doby zavazoval reprezentanty hnutí k odstoupení z funkcí a odchodu ze strany už v případě zahájení trestního stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám