Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zlo démonické a všední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masakr v moskevském Krokus Centru vzkřísil emoce spojené se zlem. Vraždění prováděné islámskými radikály má pro nás démonické zbarvení. Svádí to k tomu, aby člověk příšerné zlo zaškatulkoval jako něco mimo náš civilizační okruh. Byl by to ale postoj hodný pana Povondry z Války s mloky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruští silovici chytili podezřelé z teroristického útoku. Jednomu z nich preventivně uřízli ucho a nutili ho, aby své ucho snědl. Pak s poznámkou, že má přece ještě druhé ucho, zapnuli kameru, aby vypovídal, jak chtěli.

Zlo? Bezesporu. Ale je až v Rusku, pravda? Bezpochyby. Ale už je to civilizace, která se hlásí ke stejným křesťanským kořenům. Jenže u nás něco takového nemůže vyvolat sympatie, že ne? Než se pokusíme odpovědět, pojďme k sousedům.

Zadržený Tádžik: Dali mi půl milionu rublů za to, že zabiju lidi

Evropa

Česká novinářka ruského původu Jekatěrina Kanakova, která Putina nenávidí, nahrála část svého nedávného dialogu s bratislavským taxikářem, který naopak Putina miluje, i když o něm nechce vědět nic kromě kremelské propagandy, jíž nadšeně podléhá. „Na konci cesty si uvědomil, že podporuji Ukrajinu, škoda že jste neviděli jeho tvář. A mimo záznam: „Chci, aby Fico poslal Zelenskému jen jeden náboj, aby ho trefil do hlavy.“ A co říkal o Čaputové, to ani nebudu říkat,“ napsala Jekatěrina.

Vraťme se k předchozí otázce a přeformulujme ji: „Jaká je povaha zla v našich končinách?“ Démonické není, produkují ho totiž bytosti, které se démonům nepodobají ani náhodou. Je to zlo všední. Zlem přitom ale zůstává.

Stačí se zaposlouchat do řečí a začíst se do psaní spoluobčanů, kteří upřímně nenávidí svobodu a prozápadní směr naší společnosti, a zjistíte, že míra této nenávisti se někdy dá srovnat s pekelným odporem radikálních islamistů vůči témuž.

Jen ti naši jsou většinou zbabělejší a zabíjejí, jen když se za to netrestá. Stačí si vybavit chování domácích zrůd krátce po konci druhé světové války vůči těm, kteří se nedokázali bránit. Osobně nemám pochyb, že kdyby sem přišel jimi obdivovaný Putin, budou ti dnešní ničit stejně jako jejich mentální předci.

Umělecký génius často vládne kouzlem zkratky. Michail Žvaněckij (1934-2020) shrnul naše téma takto:

„Svět dříve řídili ti chytří. Bylo to kruté. Chytří nutili tupce, aby se učili. Pro tupce to bylo těžké. Teď svět řídí tupci. Je to spravedlivé, protože tupců je mnohem víc. Teď se chytří učí mluvit, aby jim tupci rozuměli. Když tupci něčemu nerozumějí, je to problém chytrých. Dříve tupci trpěli. Teď trpí ti chytří. Utrpení je teď méně, protože chytrých je stále míň.“

Očima Saši Mitrofanova: Rusko po „volbách“. Ten umí to a ten zas tohle

Očima Saši Mitrofanova

Reklama

Výběr článků

Načítám