Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vláda z nouze ctnost a lidská omezenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včera v Otázkách Václava Moravce naléhal moderátor na premiéra Petra Fialu, zda by se neměl omluvit veřejnosti, když sliby, které předtím dával, nedodržel. Na první pohled to vypadá logicky. Slíbil jsi, nedodržel, omluv se. A zároveň je to jako u blbých na dvorku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Měl by se omlouvat, pokud by veřejnost tvořili chovanci mateřských škol, kteří věří tomu, co jim slibují politici, a očekávají, že bude líp. Nebude líp. Není to objektivně možné. Všechno je jen útěk před válkou v její nejdrsnější podobě. S přešlapy.

Těch přešlapů Fialova vláda udělala několik. Václav Moravec na nich dusil premiéra oprávněně a Fialova obhajoba byla, alespoň pro mě, neslaná nemastná. Jak lze vysvětlit, proč vláda daňově zatížila noviny a nechala žít časopisy? V krajní podobě to znamená, že pro kabinet je pornočasopis cennější než seriózní deník.

Jaké zdůvodnění může existovat? Nabídnu jedno, nevím, jestli je správné, ale vyplývá z dlouholetého pozorování. Je chybou se domnívat, že svobodná média nesnášejí jen politici v autoritářských a totalitních státech. Stejně tak nemají rádi svobodná média politici v demokracii.

Výjimku samozřejmě tvoří média, která jim jdou na ruku, a nejlépe ta, která politik vlastní. No a kdybychom se podívali do archivu na někdejší vyjádření nynějšího premiéra vůči médiím, která si mu dovolují klást různé otázky, zjistíme, že k nim měl velmi štítivý přístup. Tak se šťouraví redaktoři z deníků ptát na nepříjemné věci možná nebudou, když jejich listy pod tíhou finančních problémů kleknou. Alespoň něco.

Pak je tady další hovadina, která nemá obdoby. Kojenecká voda je dle této vlády nápoj škodlivější pro zdraví nežli víno, bude tudíž víc zdaněna. A opět nelze pro tuto vylomeninu najít jiné vysvětlení než lobbing jižní Moravy, která má přímé zastání v KDU-ČSL. Takže „své lidi“ ochránili, před dalšími se ztrapnili.

Tato vláda je prostě z nouze ctnost. Jenže to pro přemýšlivého voliče nemůže být žádná novinka. Divím se některým příznivcům stran pětikoalice, že očekávali, že bude líp zrovna podle jejich představ. Byla to u minulých sněmovních voleb jasná volba pouze menšího zla.

Za tuto vládu z nouze ctnost je ovšem jediná náhrada, a sice z pekla neštěstí. Problémy země by vláda ANO neřešila lépe než ta současná. Utekla by od nich. Stejně jako Andrej Babiš utekl z duelu s Fialou.

Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro ČT více než polovinu nových voličů ANO nyní tvoří ti, kteří dříve preferovali některou z vládních stran. Výborně. Cesta do pekel je dlážděna lidskou omezeností.

Volby by vyhrálo ANO, těsně by prošla ČSSD. Vládní koalice by nesložila většinu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám