Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: V čem je ANO objektivně na jedné lodi s Kremlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel napsal: „Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší.“

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

K roli hlavy státu by mohlo patřit vyvažování. Podle mého názoru by ale v takovém případě mělo být přesvědčivé. Odpovídá prezidentovo hodnocení tomuto kritériu? Je tedy nefér říkat o Babišovi, že je zastáncem ruských zájmů?

Poznámka první. Petr Pavel uznává, že podněcování protiukrajinských nálad je nevhodné, nefér a nebezpečné. A že to dělá Babiš. Podněcování protiukrajinských nálad je však zároveň, a to bez jakýchkoli pochybností, posilováním prokremelských nálad. Moskva štve proti Ukrajině ve svém formátu, Babiš to opakuje dle svých schopností. Dva plus dva rovná se čtyři, pět to bude jen možná pro ANO.

Očima Saši Mitrofanova: Válka v Rusku má být pro děti normální stav světa

Očima Saši Mitrofanova

Poznámka druhá. Třiatřicet procent Čechů uvedlo v průzkumu GLOBSEC, že souhlasí s následujícím tvrzením: „Totalitní režim bez svobodných voleb je dobrý pro naši zemi.“ Jedním z příznaků totalitního režimu je politická struktura, v níž je nahoře jeden vůdce, který rozhoduje, a ostatní poslouchají jeho příkazy. Je to struktura, která platí v ANO. Prezident to nedávno zažil kolem jednání o důchodové reformě. Počet milovníků totality v Česku se přitom celkově shoduje s předpokládaným počtem voličů Babišovy struktury.

Poznámka třetí (s odkazem k druhé poznámce). Je do očí bijící, že zmíněná politická struktura stoprocentně odpovídá současné architektuře ruského režimu. Ale nejen v tomto velmi dobře viditelném bodě. Oba – vůdce Babiš a vůdce Putin – hlásají nadřazenost jednoho národa. A dál: Putin vsadil na velké podniky. Babišův výrok z roku 2013 zní: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici.“

Je tady i další souvislost. Čím více toho ovládá stát, tím méně chce v zemi svobodných lidí, o médiích nemluvě. Názor Putinův a Babišův na novináře, kteří je neposlouchají, je všeobecně znám.

Poznámka čtvrtá. Babiš vyžaduje od vlády zveřejnění utajených informací, které se týkají české muniční iniciativy na pomoc Ukrajině. Kdyby ke zveřejnění došlo, ušetřil by Kreml spoustu práce a peněz na špionáž. Politik, který toto požaduje, je buď naprostý idiot, nebo kremelský pomocník. Jako naprostý idiot Babiš nevypadá.

Závěr. Říkat o Babišovi, že nahrává ruským zájmům, je fér, protože je s Kremlem objektivně na jedné lodi. Říkat tato fakta nebezpečné není. Nebezpečné by bylo je přehlížet.

Očima Saši Mitrofanova: Česko, pro tebe všecko? Ale jdi, ty kecko

Komentáře

Výběr článků

Načítám